Het Straatje komt zeer binnenkort terug naar Delft.
Het Straatje komt zeer binnenkort terug naar Delft.

Vermeer in Delft (2): De zoektocht naar Het straatje

cultuur

Op vrijdag 25 maart opent in Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling 'Vermeer komt thuis, Het straatje terug in Delft'. Voor het eerst in 320 jaar zal Het straatje van Johannes Vermeer weer te zien zijn in de stad waar het is geschilderd. Aanleiding is de ontdekking dat de huizen van Het straatje in de Vlamingstraat hebben gestaan.

Door: David de Haan

Als geen ander bepaalt Het straatje van Johannes Vermeer ons beeld van een Hollandse straat. Hier staat geen chique grachtenpand of deftig stadspaleis centraal, maar een oud en verweerd woonhuis.
Verzon Vermeer deze plek of kende hij hem werkelijk? Dankzij onderzoek van hoogleraar Frans Grijzenhout lijkt de exacte locatie van Het straatje nu eindelijk gevonden, namelijk op Vlamingstraat 40 en 42. Sinds de verwerving van Het straatje in 1921 door het Rijksmuseum in Amsterdam, is er in Delft intensief gezocht naar de plek van de afgebeelde panden.

Allerlei theoriën
Dit heeft geleid tot allerlei theorieën, soms gebaseerd op serieus onderzoek, in andere gevallen nauwelijks meer dan een gokje. Sommigen zoeken de locatie nadrukkelijk in de omgeving van de schilder zelf. Zij nemen een woonhuis van Vermeer – de schilder woonde achtereenvolgens aan de Voldersgracht, de Markt en later aan de Oude Langendijk - als uitgangspunt om de locatie te kunnen aanwijzen die model stond voor Het straatje.
Anderen zoeken simpelweg naar een huis dat (enige) visuele gelijkenis vertoont met het huis rechts op het schilderij.
De tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft zal de bezoeker langs de verschillende locaties in de stad leiden die ooit bestempeld werden als Het straatje en eindigt bij het beroemde schilderij dat na 320 jaar weer thuis is gekomen.
De tentoonstelling Vermeer komt thuis | Het straatje terug in Delft is van vrijdag 25 maart tot en met zondag 17 juli 2016 te bezichtigen in Museum Prinsenhof Delft aan het Sint Agathaplein.