Esmeralda van Tuinen

vaste rubrieken

Esmeralda van Tuinen (43) is directeur van stichting Groenkracht, die verschillende buurttuinen in Delft opstartte, en de Delftse PROEFtuin aan de Nijverheidsstraat beheert.

1. Waarom wilde je bij de Delftse PROEFtuin worden gefotografeerd?
"Omdat dit de centrale plek is waar nieuwe initiatieven worden bedacht. We hebben in verschillende wijken buurtmoestuinen. Hier ontwikkelen we nieuwe ideeën die we elders kunnen uitvoeren."

2. Hoe ben je op het idee van de PROEFtuin gekomen?
"Ik woon in de Wippolder en het leek me leuk om aan de hand van de permacultuur-methode op natuurlijke wijze voedsel te produceren en daarbij ook nog eens contacten met buurtbewoners te leggen. Het idee was om de buitenruimte terug te geven aan de bewoners."

3. Zat daar nog een diepere gedachte achter?
"Ik geloof heel erg in een veerkrachtige samenleving waarbij partijen aan elkaar worden verbonden, zodat een evenwicht ontstaat. Ik richt me dan ook vooral op het organisatorische gedeelte en probeer zoveel mogelijk partijen samen te brengen."

4. En toen kwamen jullie in de Spoorzone terecht...
"Dat gebeurde in het kader van het programma Gebruik de Lege Ruimte. De gemeente wilde tijdelijke invulling voor de braakliggende gronden in het spoorzonegebied. Er waren zestig initiatieven, maar in de realisatiefase haakten de meeste initiatieven af. Uiteindelijk waren wij samen met Ron Blom de enige partij die overbleef."

5. Wat is permacultuur?
"Het gaat uit van drie principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk zullen we alles delen. We houden tijdens de verbouw van gewassen rekening met de natuur. Hierbij zorgen we ervoor dat de risico's bij tegenvallende oogsten niet alleen voor rekening van de producent zijn, maar van heel de gemeenschap."

6. Hoe doen jullie dat?
"We hebben hier één beheerder aangesteld en werken voor de rest voornamelijk met vrijwilligers. Mensen kunnen hier helpen, maar ook leren over community supported agriculture. Bovendien is er de mogelijkheid om een plukabonnement te nemen. Meer informatie over dit alles is te vinden op www.groenkracht.nl."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik meer burgerinitiatieven van onderaf stimuleren. Bij Gebruik de Lege Ruimte zag je dat veel enthousiastelingen afhaakten door onduidelijkheid over de randvoorwaarden en mogelijkheden. Ik zou mijn medewerkers aansporen om meer in kansen te denken."

8. Gaat het bij jullie alleen om de verbouw van groenten?
"Uiteindelijk is dat het hoofddoel, maar er gebeurt hier zoveel meer. We brengen mensen samen en zien dat mensen die het even moeilijk hebben hier tot rust komen. Ook ontstaan hier vriendschappen. We zijn dus ook op sociaal gebied een soort van kweektuin.

9. Voor wie is de Delftse PROEFtuin bedoeld?
"Voor iedere Delftenaar. Buurtbewoners zijn maar mondjesmaat betrokken en we leggen ons verhaal na een jaar nog steeds aan ze uit. Verder is iedereen hier welkom om door de tuinen te wandelen en op woensdag, vrijdag en zaterdag kun je hier ook een rondleiding krijgen."

10. Hebben jullie doelen voor de toekomst?
"Het is nog maar de vraag wat er uiteindelijk met dit gebied gebeurt, maar wij willen onze activiteiten wel uitbouwen richting een eventueel stadspark in aanbouw. Daar zouden bijvoorbeeld bomen kunnen komen die we nu al aan het opkweken zijn. Het leuke is dat gemeentes ons nu aardig weten te vinden voor projecten."