Marc Knigge kijkt met zichtbaar plezier naar de verrichtingen van twee van zijn speelsters, tijdens de training van afgelopen dinsdag. (foto: Koos Bommelé)
Marc Knigge kijkt met zichtbaar plezier naar de verrichtingen van twee van zijn speelsters, tijdens de training van afgelopen dinsdag. (foto: Koos Bommelé)

Marc Knigge en Hudito dames 1 hopen na slecht begin op een goed einde

sport

DELFT – De dames van Hudito begonnen slecht aan dit hockeyseizoen, maar hebben zich inmiddels herpakt. Afgelopen week gingen ze weer vol aan de slag om de tweede seizoenshelft beter te beginnen.

Door: Jesper Neeleman

Trainer/coach Marc Knigge is al zeven jaar aan de groep verbonden, waarvan 5 jaar als hoofdcoach. Hij was er als trainer dus al vroeg bij. Dat was, legt de 35-jarige Delftenaar uit, geen heel bewuste keuze. Hij begon als jeugdtrainer en is er steeds meer ingerold. Want: het trainerschap beviel hem uitstekend. "Ik vind het heel leuk met een groep bezig te zijn en mezelf èn de groep te ontwikkelen. Dat proces, dat vind ik het allermooiste", zegt Knigge. "Samen doelen stellen, daar samen aan werken en samen stappen maken." Trainen en coachen gaat 'm bovendien beter af dan zelf hockeyen. "Ik zat, toen ik zelf nog hockeyde, in heren 4. Puur recreatief. M'n eigen spelniveau frustreerde me dusdanig dat het me meer energie kostte, dan opleverde."

Vorig seizoen was hij even een jaartje níet met Hudito dames 1 bezig. Verder is hij behoorlijk onlosmakelijk met deze ploeg verbonden. Of dat voordelen heeft? "Je kent de speelsters natuurlijk beter. Maar de groep is elk jaar wel wat anders." Knigge gelooft niet in de formule dat de chemie tussen spelers en trainers na drie jaar is uitgewerkt. "Ik probeert regelmatig wat nieuws te bieden. Ze te blijven prikkelen. En ja, als dát niet meer lukt, dan is het tijd voor wat anders. Maar ik ben er net een jaartje tussenuit geweest. Dat is goed voor de groep en goed voor mij geweest."

Knigge kijkt met gemengde gevoelens terug op de eerste seizoenshelft. "We staan achtste in de eerste klasse. We hadden een moeizame start. De eerste zes wedstrijden verloren we." Gelukkig voor Hudito volgde daarna een betere serie, waarin het vier van de vijf duels won. "Stapje voor stapje zijn we beter geworden en is duidelijk geworden hoe we ons spel moeten spelen. We hebben dit seizoen ook niet slecht gespeeld, verloren vaak met één goal verschil, maar de resultaten waren gewoon niet goed genoeg. Concluderend is het vooralsnog tegenvallend. Ik had verwacht op dit moment wel één of twee plekjes hoger op de ranglijst te staan. Daar wordt hard aan gewerkt." En met succes. "We zijn beter gaan hockeyen, het rendement in de cirkel ging omhoog, we scoren meer en makkelijker."
Afgelopen tijd waren de dames druk in de zaal. Dinsdagavond stonden ze weer voor het eerst op het veld. Zondag 5 maart wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen Warande, de nummer 3 op de ranglijst. "Dat wordt best pittig", verwacht Knigge. "Daarna krijgen we twee wedstrijden die we kunnen winnen. Het is belangrijk dat we dat ook doen. Dan beginnen we rustiger aan de tweede seizoenshelft. Snoepen we vervolgens wat puntjes weg tegen de ploegen die boven ons aan, dan stijgen we nog een paar plekken op de ranglijst. Het zou mooi zijn als we het jaar in het linkerrijtje afsluiten, op plek 5 of 6. Als we ons dan ook nog ontwikkelen met ons spel, meer grip op wedstrijden krijgen èn aanvallend hockey spelen, dan is het seizoen wat mij betreft geslaagd."