Frank Damshuiser en Robbert van Buuren lossen Denise Bezemer en Leon Posthumus (niet op de foto) af als trainers van Excelsior.
Frank Damshuiser en Robbert van Buuren lossen Denise Bezemer en Leon Posthumus (niet op de foto) af als trainers van Excelsior.

Excelsior zwaait Bezemer en Posthumus uit en verwelkomt Damshuiser

sport

DELFT – Zowel hoofdcoach Denise Bezemer als assistent-coach Leon Posthumus verlaten aan het einde van het seizoen korfbalvereniging Excelsior. Bezemer wordt opgevolgd door Frank Damshuiser, die overkomt van VEO.

Door: Dennis van den Berg

De beslissing om te stoppen als coach van Excelsior had Denise Bezemer al relatief vroeg in het seizoen genomen. Haar beweegredenen zijn alleszins te begrijpen: "Ik ben al sinds mijn vijfde jaar bezig met korfbal. Tot mijn 33e heb ik zelf gespeeld, gelijk daarna ben ik begonnen als trainer. Ik ben nu 38, een mooi moment om wat afstand te nemen van de sport. Ik wil wel weer eens gewoon als supporter naar een korfbalwedstrijd gaan kijken, zonder de spanning die je voelt wanneer je als trainer langs de kant zit." Bezemers voornemen is om een korfbalsabbatical van een jaar te nemen. "Niet dat ik korfbal volledig uit mijn leven ban, ik zal heus wel geregeld mijn gezicht laten zien in de zaal en langs het veld. En misschien vind ik er wel helemaal niets aan en kan ik niet wachten om weer ergens als coach aan de slag te gaan. Dat is koffiedik kijken."
Bezemer heeft zich in ieder geval niet bemoeid met de aanstelling van Frank Damshuiser als de nieuwe hoofdcoach van Excelsior. "Dat is niet aan mij. De technische commissie kan heel goed zelf bepalen wat voor type coach ze ditmaal voor de groep willen hebben. Ik ben heel tevreden met de keuze voor Frank. Ik verwacht dat hij iets moois neer kan gaan zetten met de vlaggenteams van Excelsior."

Geen onbekende
Met Frank Damshuiser heeft Excelsior geen onbekende in huis gehaald. Hij speelde van jongs af aan bij de Delftse korfbalvereniging. Blessures dwongen hem op 29-jarige leeftijd te stoppen. Na een jaartje rust genomen te hebben besloot hij te gaan coachen. In het kielzog van zijn vriend Maarten Taffijn, die daarvoor bij DES had gecoacht, kwam hij bij VEO in Voorburg terecht. Toen Excelsior hem benaderde met de vraag of hij het zag zitten om hoofdcoach te worden, leek hem dat een leuke uitdaging: "Excelsior heeft een jonge ploeg. Samen met hen werken en bouwen aan een team dat mee kan doen om de prijzen, dat zie ik wel zitten." Bij dat bouwen aan een succesvol team krijgt Damshuiser hulp van oudgediende Robbert van Buuren, die het tweede van Excelsior onder zijn hoede heeft. Van Buuren kent alle ins en outs van beide teams en is daarom een belangrijke schakel tussen Damshuiser en de spelers van Excelsior. Leon Posthumus, de assistent-coach van Bezemer, is er vanaf volgens seizoen niet meer bij: hij stapt over naar het Rijswijkse Refleks, waar hij het eerste team gaat trainen. "Ik was toe aan dit stapje verder", stelt Posthumus. "Refleks meldde zich op het juiste moment. Ander voordeel is, dat het wat dichter bij Wateringse Veld is waar ik woon."
Inmiddels zit de zaalcompetitie erop. Bezemer is teleurgesteld over het verloop: "De doelstellingen zijn niet gehaald. De vierde plek met veertien punten: het had beter gekund." Nu staat Excelsior nog een flinke klus te wachten op het veld. De korfballers staan op de laatste plaats in de Overgangsklasse.