Afbeelding

Hoe gaat het met Jan Hageman?

sport

Editie: Week 17, Jaargang 22 |

Jan Hageman is ongetwijfeld één van Delfts beste scheidsrechters ooit en haalde zoals te zien de nodige onderscheidingen binnen. (foto: Roel van Dorsten)

Jan Hageman (67) is ontegenzeggelijk één van de beste scheidsrechters die Delft heeft voortgebracht.

- Heb je zelf nooit gevoetbald?
“Jawel, ik was een jongen van de Bijlenbuurt en dan ging je naar Full Speed. Daar heb ik uiteindelijk een half jaartje in het eerste gestaan en toen moest ik in dienst. Ik werd als marinier uitgezonden naar Curacao en toen ik terugkwam speelde ik weer even in het eerste. Ik scheurde mijn knieband en na mijn herstel ben ik lager gaan voetballen.”

- Hoe kwam je erop om scheidsrechter te worden?
“Ik werd samen met Koos van den Burg en Lex Brouwer, toen keeper bij DHL, uitgezonden. We voetbalden veel en Koos is nog steeds één van mijn beste vrienden. Op het eiland was er de mogelijkheid om een scheidsrechterscursus te volgen en dat heb ik gedaan. Met dat diploma mocht ik daar zelfs op het hoogste niveau fluiten. De eerste wedstrijd die ik floot was Koraal tegen Specht, in de gevangenis. Dat was de wedstrijd tussen de gevangenen en de cipiers.”

- Terug in Nederland ben je gewoon verder gegaan met fluiten?
“Ja, al moest ik wel hier een cursus opnieuw doen. Ik begon op het laagste niveau op zaterdag. Dan floot je Monster 9 tegen Vitesse Delft 21. Ik werkte toen bij de Kabelfabriek en één van de leidinggevenden daar had connecties bij de KNVB. Hij regelde dat er iemand naar me kwam kijken en het rapport was lovend. Binnen twee jaar maakte ik de stap van de HVB naar de KNVB. Toen ik op dat niveau opnieuw bekeken werd, promoveerde ik al snel naar niveau 1 op de zondag. Ik heb vervolgens een opleiding betaald voetbal gedaan die werd gegeven door Ignas van Swieten. Uiteindelijk heb ik heel wat jaren op het hoogste amateurniveau gefloten. Na mijn vijftigste ben ik, omdat ik te oud was voor het fluiten, met het vlaggen verder gegaan.”

- Wat zijn de mooiste dingen die je hebt meegemaakt?
“Dat zijn ten eerste de oefenwedstrijden tegen profclubs, zoals Halsteren - KV Mechelen, DHC - PSV en Westlandia - PSV. Verder heb ik drieëntwintig jaar lang rond de Pasen bij een groot internationaal toernooi in Amerika gefloten. Dat was echt fantastisch en ik heb er een hoop vrienden aan overgehouden.”

- En de grappigste?
“We hadden eens een sessie met collega Huib Baak in het Feyenoord-stadion. Hij had nogal de neiging om in slaap te vallen. Toen hebben Rob van der Winden en ik zijn veters aan elkaar geknoopt en sprongen we op om te juichen. Hij wilde natuurlijk meedoen... Verder had die Rob van der Winden zijn laatste wedstrijd in Wassenaar gefloten en was hij er helemaal klaar mee. Hij heeft onderweg naar Delft al zijn scheidsrechtersspullen uit het autoraam gegooid. Dat vind ik mooie verhalen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12