Afbeelding

Eerste joodse spelen op Duitse bodem, en hockeyster Sarai is erbij

sport

Editie: Week 28, Jaargang 23 |

Sarai Trysburg (midden) in actie tijdens een wedstrijd van Groen-Geel.

DELFT – Voor hockeyster Sarai Trysburg (28) is 2015 nu al een onvergetelijk jaar. De speelster van Groen-Geel  Wassenaar  vertrekt op maandag 27 juli naar Berlijn met de nationale selectie van joodse hockeydames om deel te nemen aan de Maccabiah Games. 

Door: Dennis van den Berg

Begin dit jaar maakte Sarai Trysburg de overstap van Hudito, waar ze tien jaar speelde, naar Groen-Geel in Wassenaar. “Ik trainde al mee met Groen-Geel in de zaal. Zaalhockey speel ik het liefst”, steekt de Delftse hockeyster van wal. “Toen ik de mogelijkheid kreeg om me bij de veldselectie van Groen-Geel te voegen, vond ik dat een hele eer.” Het ambitieuze en brede Groen-Geel, met circa vijftig teams, verschilt duidelijk van Hudito. “Van één keer per week trainen ben ik nu naar twee keer in de week gegaan. Dat is even wennen, maar verder goed te combineren met mijn werk en het op en neer reizen naar de club. Ons team komt uit in de tweede klasse. Ik heb net te horen gekregen, dat ik volgend seizoen ook weer tot de selectie behoor.” Het streven van de dames is om, net als het  Groen-Geel mannenteam afgelopen seizoen, te promoveren naar de eerste klasse.

Historisch
Maar alles op z’n tijd. Eerst gaat Sarai deel uitmaken van een historisch sportevenement: de Maccabiah Games, een joodse variant op de Olympische Spelen. Historisch, omdat het evenement voor het eerst in zijn bestaan in Duitsland wordt georganiseerd. Het Olympisch stadion in hoofdstad Berlijn vormt van 27 juli tot en met 5 augustus het toneel van dit sportieve internationale treffen. De Maccabiah Games zijn ontstaan, toen het door het groeiend antisemitisme in Europa in de eerste helft van de twintigste eeuw steeds moeilijker werd voor joodse sporters om aan grote toernooien mee te doen. Ze besloten om dan maar hun eigen sportevenement in Olympische stijl op te zetten. Ondanks de beladenheid van de locatie – Berlijn was immers de hoofdstad van nazi-Duitsland – reist Sarai er zonder angst naartoe. “Er worden uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen, die een aanslag zoals tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München moeten voorkomen. Je kunt wel steeds voor het ergste vrezen, maar ik wil niet constant in angst zitten. Dat is geen leven”, aldus de Delftse, wier moeder een joodse achtergrond heeft.

Goud
De Nederlandse hockeydames hebben al vier keer op rij het goud veroverd tijdens de Maccabiah Games: de verwachtingen zijn dus hooggespannen. Sarai plaatste zich na selectietrainingen bij de zestienkoppige selectie, die qua leeftijd uiteenloopt van jeugdspeelsters van zestien jaar tot ervaren speelsters die om of nabij de dertig zijn. “Niet het leeftijdsverschil vormt de uitdaging, maar het verschil in niveau. De speelsters komen uit verschillende klassen en het is voor de technische staf de uitdaging om daar een team van te maken, maar dat gaat zeker lukken”, zegt de positief gestemde Sarai. De hockeydames nemen het op 28 juli ’s ochtends in hun poule op tegen Argentinië: in de dagen daarna zijn Duitsland en de Verenigde Staten hun tegenstanders. De finale staat voor 3 augustus gepland.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12