Afbeelding

Ring Pass dames 1 kan volgens Kiki Schapers omhoog blijven kijken

sport

Kiki Schapers (22) coacht de talenten van Ring Pass C1 als een gelouterd trainer (foto Marijn Abbenhuijs)Kiki Schapers (22) coacht de talenten van Ring Pass C1 als een gelouterd trainer (foto Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Ring Pass dames 1 staat na de eerste vier wedstrijden in de degradatiepoule van de overgangsklasse bovenaan. Daarmee zijn ze hard op weg de doelstelling van dit seizoen te verwezenlijken. “Maar we krijgen de sterkste teams nog”, nuanceert Kiki Schapers.

“Goedzo, Nadine, zie je wel!”, roept Kiki Schapers door de zaal. “Gewoon durven, je ziet wat het oplevert. Time Out nu, jullie krijgen één minuut om te bedenken wat jullie beter moeten doen”, vervolgt ze. De overtuigende manier van coachen is opvallend. Hoewel Kiki zelf pas 22 is, oogt ze alsof ze al een lange carrière achter de rug heeft. Gedeeltelijk is dat ook waar. Kiki kwam al op 15-jarige leeftijd in het eerste damesteam van Ring Pass, promoveerde twee keer naar de promotieklasse, degradeerde tussendoor een keer en kwam een jaar uit voor Victoria in Rotterdam. Bovendien is een groot gedeelte van de huidige selectie bij Ring Pass nog veel jonger dan zij. “Ik ben inderdaad snel volwassen geworden”, beaamt Kiki. “Ik had het in het begin moeilijk. Ik was wel erg jong toen ik bij dames 1 kwam maar daar ben ik wel een completere speelster geworden. Je wordt er fysiek sterker van en leert vooral op mentaal vlak heel snel. Bovendien hebben de diepte- en hoogtepunten in m’n carrière tot nu toe me ook als persoon completer gemaakt. Ik heb al vroeg discipline moeten opbrengen voor het hockey. Daar profiteer ik ook tijdens mijn studie rechten van.”

Als hoofdcoach van de C-meisjes, speelster van dames 1 en student rechten in Leiden, moet ze strak plannen. “Ik sta 7 dagen per week op het hockeyveld”, geeft ze aan. “Dan ben ik ook heel fanatiek. Dat zit gewoon in me, ik weet niet beter. Daar heeft de club ook een groot aandeel in. Ring Pass is echt een familieclub. Als wij op zondag moeten spelen, staat er veel publiek te kijken. Jeugdspelers, onze ouders en ook ouders van jeugdspelers. Die mensen staan altijd achter je en dat geeft je als speelster een boost. Het helpt ook dat op vier na alle speelsters van ons team al sinds de jeugd bij Ring Pass hockeyen. Die andere vier voelen zich hier bovendien ook meer thuis dan ooit. De sfeer is hier gewoon uniek. Naast de sfeer buiten het veld, helpt ook de sfeer in het team me om vol voor het hockey te gaan naast m’n studie. Iedereen wil graag presteren. Dat zie je niet alleen in de wedstrijden maar ook in de trainingen terug. Daarnaast ligt ons basisniveau gewoon hoog en zijn we als team allemaal ongeveer van hetzelfde niveau. We weten van elkaar wat we kunnen, weten ook dat we elkaar nodig hebben en zijn bereid om voor elkaar te vechten. De sfeer binnen het team is heel goed. Het is buiten het veld ook heel gezellig en dat komt op het veld tot uiting.”

Na de eerste vier wedstrijden in de degradatiepoule van de overgangsklasse, staat Ring Pass bovenaan en stevent het team af op het halen van de vooraf bepaalde doelstelling. “Onze trainer wil dat we in de top-4 eindigen maar ik vind dat we van onszelf mogen eisen dat we bij de eerste drie eindigen”, stelt Kiki. “We hebben nu de onderste vier van de competitie gehad en moeten na de winterstop tegen Were Di, Victoria en Tilburg.

Na die drie wedstrijden weten we waar we staan. Iedereen in de competitie is redelijk aan elkaar gewaagd dus ik ben benieuwd wat we in de tweede seizoenshelft kunnen presteren. Het belangrijkste is dat we niet bij de onderste 3 terecht komen waardoor we het risico lopen dat we degraderen, maar ik ben ervan overtuigd dat we daarvoor kunnen zorgen. Of dit jonge team de potentie heeft om naar de hoofdklasse te promoveren? Dat is hoog gegrepen. Daarvoor moet de club financieel denk ik nog groeien. Om hoofdklasser te worden, hebben we eigenlijk een waterveld nodig. Maar zeg nooit ‘nooit’. Veel van onze jeugdteams spelen op het hoogste niveau. Als je al die talenten voor de club kunt behouden, krijg je vanzelf een groep die goed genoeg is om in de hoofdklasse uit te komen. Waar mijn persoonlijke top ligt? Ik heb geen persoonlijke top. Ik ga gewoon voor het hoogst haalbare en daarnaast vind ik het nu gewoon belangrijk dat ik in een leuke sfeer hockey. Ik heb een jaar bij een andere vereniging gespeeld en dat beviel me slecht. Of ik alleen de hoofdklasse wil halen als speler van Ring Pass? Dat durf ik toch nog niet hardop te zeggen. Ik ben nog jong natuurlijk. Maar eigenlijk denk ik van wel. Ik wil zo hoog mogelijk komen, met Ring Pass.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12