Afbeelding

Delftse studenten bedenken technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

Algemeen

DELFT - Vijftig talentvolle studenten die deelnemen aan het Honoursprogramma van de TU Delft, bogen zich zeven weken in multidisciplinaire teams over de vraag welke technologische oplossingen zij kunnen bedenken voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Als casus is in afstemming met de Gemeente Delft de Delftse wijk de Buitenhof gekozen. Op 21 juni presenteren de finalisten hun ideeën.

Een van de initiatieven is Stuki, dat jonge kinderen wil inspireren om op een leuke manier over hun toekomst na te denken. Via een speels en interactief platform maken basisschoolkinderen kennis met diverse studenten die een kort filmpje hebben ingesproken over hun vakgebied. Zo komen ze in contact met beroepen die in hun omgeving minder voorkomen. De kinderen kiezen daarna welke student zij voor een presentatie willen uitnodigen in hun klas. Het initiatief sluit aan bij de huidige ontwikkelingen dat studenten van de TU Delft worden ingezet voor huiswerkbegeleiding van kwetsbare kinderen. Stuki draait momenteel met buurtschool de Horizon een Pilot om hun concept te testen. De eerst resultaten zijn veelbelovend.

Operation Connect

De relatie tussen de politie en de jongeren uit de Buitenhof is van oudsher slecht. Het initiatief Operation Connect wil hier verandering in brengen, door kinderen (tussen 7 -11) en de politie samen te brengen en door middel van serious gaming elkaars leefwereld beter te leren begrijpen. De studenten onderzoeken of ze hun werkwijze kunnen inbedden in het lesmateriaal van de buurtscholen.

Honours Programma TU Delft

Het Honours Programma biedt studenten die zeer goede resultaten halen in hun studie een extra uitdaging. Initiatief nemen, jezelf uitdagen en zelfstandig onderzoek en/of projecten doen, staat centraal. Een van de modules die tweede- en derdejaar bachelorstudenten kunnen kiezen is de Persoonlijk Leiderschap Module, waar studenten leren wat hun talenten en passies zijn en hoe ze die kunnen benutten om iets te betekenen voor hun omgeving.

Burgemeester

Bij de finale houdt burgemeester Marja van Bijsterveldt een korte toespraak voor de studenten over het belang van de sociaal-maatschappelijk betrokkenheid van de TU Delft. Ook zal ze kort inzoomen op de mogelijke effecten van de ontwikkelde initiatieven. De Gemeente Delft was betrokken bij deze invulling van de Module Persoonlijk Leiderschap. Ook andere stakeholders uit het Sociale Domein waren betrokken, zoals welzijnsorganisatie Delft voor Elkaar, de woningbouwcorporatie Woonbron en anderen. Wethouder de Prez gaf tijdens de kick-off in februari in de Buitenhof een lezing om de studenten van context te voorzien