Korte berichten... zondag 30 augustus

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van zondag 30 augustus.

TU-studente krijgt prijs voor oplossingen waterproblematiek
DELFT - Gebruik regenwater voor het doorspoelen van toiletten en betrek bewoners bij het ontwikkelen van een duurzame delta. Dat zijn oplossingen waarmee TU-studente Anke Poelstra de eerste prijs van de New Generation Competion van de Henry Hudson 400 foundation toegekend heeft gekregen. In deze competitie werden studenten uitgenodigd om innovatieve oplossingen aan te dragen voor de waterproblematiek van stedelijke gebieden. Volgens Anke kan een duurzame delta niet ontwikkeld worden zonder de betrokkenheid van de inwoners. “Mensen zijn zich vaak niet bewust van de stedelijke watercyclus en haar uitdagingen. Een simpel systeem dat regenwater van daken opvangt en dat verbindt met het toilet kan er - samen met een actieve houding van overheid en watermanagers - voor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van de watercyclus en hun invloed erop.”



Duurzame dinsdag in Delft
DELFT – In Delft wordt op dinsdag 1 september a.s. de regionale editie van Duurzame Dinsdag gevierd. Wethouder Lian Merkx van gaststad Delft ontvangt dan de koffer met inzendingen uit Zuid-Holland. Het feest van de duurzame initiatieven is dit jaar extra bijzonder, omdat nog niet eerder zo veel mensen een idee hebben ingezonden. Van de in totaal 378 inzendingen komt een recordaantal van 90 uit Zuid-Holland. Dat is bijna anderhalf keer zo veel als vorig jaar. Bovendien zijn drie inzendingen uit Zuid-Holland genomineerd voor de landelijke prijzen, waarvan één uit Delft. De 90 Zuid-Hollandse initiatiefnemers krijgen op 14 oktober a.s. in Delft een ‘duurzame date’ aangeboden. Ze worden dan in contact gebracht met partijen die een handje kunnen helpen bij het realiseren van de initiatieven.



Kunst en Cultuur tot in de poriën van de stad
DELFT - Alle Delftenaren moeten mee kunnen doen en genieten van het Delftse kunst- en cultuuraanbod. Dat is de kern van het Beleidsplan Kunst en Cultuur 2009-2012 dat het College heeft vastgesteld. Het Beleidsplan is het kader voor het kunst- en cultuurbeleid in Delft. Het is in overleg met een groot aantal professionele en amateur-cultuurinstellingen in Delft tot stand gekomen. In de in 2007 vastgestelde Cultuurvisie Delft ‘Meer dan Blauw’ legde het Gemeentebestuur de basis voor het Beleidsplan. Het visiedocument is nu uitgewerkt in concrete projecten en activiteiten.



100 Jaar zingen in Pijnacker.
PIJNACKER – Zangvereniging Hallelujah bestaat in 2010 100 jaar. In die 100 jaar heeft het koor zich laten horen tijdens verschillende uitvoeringen en concerten. In juni gaf het koor het eerste concert onder leiding van de nieuwe dirigent Danny Notenboom. Dit prima verlopen concert lijkt een goede start voor het komende jubileumjaar. Op 17 januari a.s., de oprichtingdatum van de zangvereniging, wordt begonnen met een gezellige bijeenkomst voor leden, oud- en ereleden. Verder zijn er al voorbereidingen gaande om met diverse andere musici uit Pijnacker in de Oranjeweken een Pijnacker Proms te organiseren. Daarna volgt voor de leden een jubileumreis naar Salzburg en omgeving, waar het koor een aantal optredens zal verzorgen. Op 6 november 2010 wordt ook het Pijnackerse publiek getrakteerd op een jubileumconcert.



Voordelige rijbewijskeuring in Delft voor 70-plussers
DELFT - Als de geldigheid van het rijbewijs verloopt, of na het 70ste levensjaar, is een medische keuring door een arts verplicht. In de Gemeente Delft organiseert Regelzorg aan de Brasserskade 77 twee keer per maand speciale keuringsdagen. De eerstvolgende keuringen zijn op de woensdagen 2 en 9 september a.s. De kosten hiervoor bedragen 29 euro 75. Voor meer informatie en het maken van een afspraak kunnen geïnteresseerden tijdens kantooruren bellen naar het afsprakenbureau van Regelzorg via telefoonnummer 088 - 23 23 300. Let op: Automobilisten moeten vooraf altijd een keuringsformulier bij de Gemeente kopen. Dat kan thuis al voor een deel worden ingevuld.



DUWO huisvest 900 buitenlandse studenten
DELFT - Na de enorme toeloop van de Nederlandse studenten in Delft arriveerden deze week de buitenlandse studenten. De in totaal 900 studenten worden allemaal gehuisvest door DUWO. Opnieuw is sprake van een stijging van de aantallen, met name onder de master-studenten. Vorig jaar kwamen 850 buitenlandse studenten naar Delft. Dat waren er toen 200 meer dan in 2007. De stijging is dit jaar dus minder groot, mede door een beperking van het aantal door de TU. Alle studenten kunnen nu worden gehuisvest doordat DUWO het afgelopen jaar extra woningen voor short stay housing creëerde via het omzetten van reguliere woningen aan de Van Hasseltlaan, de Korvezeestraat, de César Franckstraat en de Lisztstraat. Verder krijgen de studenten huisvesting in onder meer verbouwde zorgtehuizen als ’t Binnenhof en de Marcushof en in de vorig jaar opgeleverde nieuwbouw aan de Leeghwaterstraat.



Bureau Discriminatiezaken breidt werkzaamheden uit
DELFT - Het Bureau Discriminatiezaken presenteert op woensdag 9 september a.s.het nieuwe stedelijke contactpunt in de Van Bleiswijckstraat 91. Vanaf die dag kunnen Delftenaren elke vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur terecht voor klachten, informatie en adviesvragen over discriminatie. Het Bureau Discriminatiezaken bevordert gelijke behandeling en bestrijdt discriminatie in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden. Ook in de Gemeente Delft is het Bureau al een aantal jaren actief. In het kader van de wet ‘Gemeentelijke Antidiscriminatie Voorzieningen’, die onlangs door de Eerste Kamer is aangenomen, worden de werkzaamheden in de Gemeente Delft verder uitgebreid.



Voeten hadden van inbrekers kunnen zijn
DELFT - De Politie probeert met het verspreiden van 'witte voeten' huizenbezitters alert te maken op risico’s van onafgesloten ramen en deuren. De 'witte voeten' hadden volgens de Politie namelijk ook van inbrekers kunnen zijn. Het 'witte voetje' wordt door de Politie bij mensen achtergelaten die een raam of een deur open hebben staan, zonder dat er iemand in de buurt is. Vorige week dinsdag vond er in Delft een witte voetjesactie plaats. De wijken Voorhof en Voordijkshoorn zijn tussen 16.00 uur en 18.00 uur gecontroleerd op geopende ramen en deuren. In de wijk Voorhof zijn 306 woningen gecontroleerd en werden er 76 voetjes uitgedeeld. In de wijk Voordijkshoorn zijn 110 woningen gecontroleerd en werden er 32 voetjes uitgedeeld. Met de bewoners die zich in de woning bevonden is een preventief gesprek gehouden. Bij afwezigen is het raam of de deur gesloten en een informatiebrief achtergelaten. 


Vermeer Centrum verwacht 30.000 bezoekers
DELFT – De bezoekersaantallen voor het Vermeer Centrum Delft lagen iets lager dan in het artikel in de Delft op Zondag van 23 augustus werd vermeld. In het artikel stond dat het Vermeer Centrum 30.0000 bezoekers meer verwachtte dan dat was begroot. “Dat zou heel mooi zijn”, mailt Herman Weyers naar Delft op Zondag. “Maar voorlopig ga ik nog uit van in totaal circa 30.000 bezoekers.” 


Delftse Streekmarkt op zaterdag 5 september
DELFT – De Delftse Streek vindt zaterdag 5 september plaats op de Boterbrug in de Delftse binnenstad. Tussen 10.00 en 17.00 uur worden producten uit Delft en omgeving op de markt aangeboden. Zie voor meer informatie en het volledige programma de website www.delftsestreekmarkt.nl. 


Een stukje regenwoud in De Hoornbloem
DEN HOORN – In de Hoornbloem aan het Koningin Julianaplein in Den Hoorn is op zondag 6 september a.s. vanaf 10.00 uur de hobbydag van Pijlgifkikkervereniging Delft Blue Azureus. Op deze hobbydag staat de pijlgifkikker centraal, maar ook vissen, garnalen, hagedissen, voedseldieren, bijzondere wandelende takken en planten voor in een terrarium zijn dan te zien en te koop. Voor de allerkleinsten is er een ‘creahoek’ ingericht. De entree bedraagt 3 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.



Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12