Afbeelding

Online cursus programmeren levert nieuwe inzichten op in leergedrag kinderen

Algemeen

Ouders kunnen zich er maar beter niet te veel mee bemoeien als hun kinderen leren programmeren. Dat is een van de resultaten uit het onderzoek naar de online cursus (MOOC) van de TU Delft waarmee kinderen kunnen leren programmeren. Het onderzoek naar de MOOC wordt gepresenteerd op een belangrijke conferentie, eind mei in Buenos Aires.
 
Felienne Hermans en haar collega's doen aan de TU Delft onderzoek naar hoe kinderen leren programmeren: "Volgens ons focust men er in cursussen voor kinderen te veel op dat bepaalde computerprogramma's werken, en te weinig op het aanleren van meer algemene vaardigheden in het maken van goede software", vertelt ze. "Daarom hebben we een Nederlandstalige massive open online course (MOOC) gemaakt voor kinderen. Daarbij leren ze Scratch, een eenvoudige programmeertaal voor kinderen. Door de cursus leren ze Scratch beter te begrijpen en te gebruiken."

De MOOC bevat filmpjes en opdrachten waarmee kinderen zelf kunnen leren programmeren. Iedere week maken ze een game: een doolhof, een aquarium, een Flappy Bird spel en een soort Super Mario. Het is opgezet als een programma van vier weken met twee tot zes uur inzet per week.
 

Groot onderzoek
"Maar liefst 2200 kinderen deden aan deze MOOC mee in de eerste ronde. Normaal doe je ons soort onderzoeken in een klas van 30 kinderen, maar wij hadden er nu dus veel meer. We onderzochten onder meer of algemene software engineering concepten moeilijker aan te leren zijn dan het schrijven van een programma. En we vonden dat die software engineering concepten zelfs makkelijker  te leren zijn. Software engineering houdt bijvoorbeeld in dat je goed bugs kunt oplossen, het kan herkennen als een code niet meer in gebruik is, en overbodige blokken code opruimt. Daardoor blijft het programma overzichtelijk en kan iemand anders er makkelijker aan verder werken. Daarnaast keken we naar leeftijdsverschillen bij het leren. Het blijkt dat veel programmeerconcepten makkelijker worden na de leeftijd 12. Interessant genoeg, is er weinig verschil vóór de leeftijd van 12. Grappig is ook dat we zagen dat kinderen eerder stopten met de cursus als er een ouder in de buurt was die zich er mee bemoeide."
 
Basisschool
De MOOC wordt gratis wordt aangeboden door de TU Delft. Hermans: "De TU Delft en andere universiteiten ontwikkelen al enkele jaren gratis online cursussen, maar dit was de eerste voor basisscholieren en de eerste in het Nederlands. Programmeren is een belangrijke vaardigheid voor de toekomst. Er is nu al een groot tekort aan programmeurs en de verwachting is dat dat zal oplopen."

De MOOC is nog steeds beschikbaar. Kijk hiervoor op https://www.edx.org/course/scratch-programmeren-voor-kinderen-8-delftx-scratchx-0