Afbeelding

Delft zegt ja tegen 300 vluchtelingen

Algemeen

DELFT – Delft wil dit jaar driehonderd vluchtelingen met verblijfsvergunning gaan huisvesten. Hiervoor wordt 400.000 euro uit reservepotjes gehaald. Dit blijkt uit een brief die het college deze week naar de raad stuurde.

Door: Jesper Neeleman

Delft vangt al jaren vluchtelingen op. Nu Europa en Nederland worden overspoeld met vluchtelingen, wil het COA dat gemeentes iets extra doen. Delft stond in eerste instantie afwijzend tegenover dit verzoek. We hebben al genoeg financiële zorgen, redeneerde B en W. De raad vond echter dat Delft z'n kop niet in het zand mocht steken. De meerderheid stemde in met een motie, waarin werd opgeroepen meer te doen voor vluchtelingen. Twee maanden terug werd bekend dat Delft dit kalenderjaar 169 statushouders zou opvangen. Dat worden er nu dus 300. Vorig jaar heeft Delft er 185 gehuisvest.

Delft wil die groep van 300 gespreid over de stad huisvesten, in woningen of kleinschalige voorzieningen. Hierbij moet worden gedacht aan het voormalig Kantongerecht aan de Korte Geer. Studentenhuisvester DUWO wil vijftig woningen beschikbaar stellen voor statushouders die een opleiding gaan volgen. Verder praat de gemeente met corporaties en vastgoedeigenaren over het realiseren van 'kleinschalige woonvoorzieningen'. Noodopvang wordt inmiddels niet meer uitgesloten. 'In nauw overleg met het COA zoekt het college naar mogelijkheden om te ondersteunen op het gebied van tijdelijke opvang', schrijft B en W.

Martin Stoelinga, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft, is er niet gerust op. Volgens 'De Snor' staat er verdoezeld dat er in Delft een asielzoekerscentrum komt. Hij zegt daarom te gaan strijden voor een referendum waarin Delftenaren wordt gevraagd of ze wel of geen asielzoekerscentrum willen. "We willen hier geen vluchtelingen die een intolerantie religie aanhangen, daar gaan we tegen ageren", reageert Stoelinga. "Het is belachelijk. Zij krijgen hier zo een huis en Delftenaren die ook een woning willen, kunnen in de stront zakken. Het kost de stad ook nog eens 400.000 euro. En we hèbben helemaal geen geld."

Frank van Vliet van GroenLinks is content met de nieuwe aanpak. "De situatie van vluchtelingen is afschuwelijk. Delft moet er een steentje aan bijdragen om hen goed op te vangen", vindt Van Vliet. "Ik ben blij met hoe het college dit nu oppakt. Het is uiteraard wel heel belangrijk dat we met het rijk nog gesprekken moeten voeren over de kosten." Met die 400.000 Delftse euro's èn de 2370 euro die het Rijk per statushouder aan gemeentes meebetaalt, zijn 'we' er namelijk nog niet. Zo blijkt uit onderzoek dat 75 procent van de statushouders de eerste jaren een beroep doet op bijstand. Gemeenten betalen dit en worden achteraf gecompenseerd. De verdeelsleutel van het overheidsgeld is echter nog onduidelijk. Dit jaar worden landelijk besluiten genomen die invloed hebben op de aanpak en kosten.

"We hebben enige scepsis over de afspraken met het Rijk", reageert CDA-fractievoorzitter David van Dis. "De ervaring leert dat Delft hier nog weleens negatief uitkomt." Bovendien: "Er wordt nu 400.000 euro uit de reserve voor het sociaal domein gehaald, daar was dit geld niet voor bedoeld." Het verbaast hem bovendien dat de opvang Delft zoveel gaat kosten. "Dat is nieuw. Daar gaan we volgende maand over in debat." Verder vindt ook Van Dis het goed dat Delft zich inspant om vluchtelingen te huisvesten in huurwoningen die vrijkomen. "Dat heeft natuurlijk wel impact op de huurders, maar het gaat om 300 vluchtelingen per jaar, terwijl jaarlijks duizenden woningen van eigenaar wisselen." Hatte van der Woude van de VVD zegt het goed te vinden dat Delft 300 statushouders wil opvangen. Ze vernam deze week echter met verbazing dat er mogelijk toch noodopvang komt. "Dat is nieuw voor me. Ik wil eerst horen waar dit vandaan komt. En als het aan de orde komt moeten we het over veiligheid hebben, want noodopvang is wel een hele andere tak van sport."