Zes dagen lang verbleven zo’n 150 vluchtelingen in sporthal De Viergang in Pijnacker, voordat ze weer vertrokken. Delft wil en gaat geen crisisnoodopvang bieden, maar gaat wel statushouders gaan huisvesten. (foto: Denise Quik)
Zes dagen lang verbleven zo’n 150 vluchtelingen in sporthal De Viergang in Pijnacker, voordat ze weer vertrokken. Delft wil en gaat geen crisisnoodopvang bieden, maar gaat wel statushouders gaan huisvesten. (foto: Denise Quik)

Delft moet komende tijd 169 statushouders vestigen, waar weet niemand

Politiek

DELFT – Terwijl de voor- en tegenstanders van vluchtelingenopvang zich overal in het land bij debatten bijna de tent uit meppen, zat in Delft dinsdag geen hond op de publieke tribune.

Zelfs de oppositiepartijen konden zich in een commissievergadering over vluchtelingen grotendeels vinden in de aanpak van het stadsbestuur. In Delft geen opgefokte toestanden als het over vluchtelingen gaat. De commissieleden wilden dinsdagavond vooral weten in hoeverre de nog op te nemen statushouders de woningmarkt gaan verdrukken en hoe zij straks worden begeleid. Verder vooral tevredenheid over de Delftse aanpak. Die komt erop neer dat Delft geen crisisnoodopvang gaat bieden, maar wel z'n best wil doen om statushouders te huisvesten. Kleinschalig, gemengd en gespreid door de stad. Dit kalenderjaar gaat het om 184 statushouders, waarvan er al 134 geplaatst zijn. In de eerste helft van komend jaar moet Delft er nog eens 119 vestigen. Voor de tweede helft van dat jaar houdt Delft rekening met 'een forse verhoging'. Waar ze moeten wonen, weet niemand. Ook het stadsbestuur niet. Wethouder Raimond de Prez zei wel in een voortgangsbrief, die voor het einde van het jaar komt, te kunnen melden wannéér hij het weet.
Joëlla Gooijer gaf namens de ChristenUnie aan te vinden dat Delft meer kan en moet doen. "Wij zijn gezegend met welvaart en vrede en moeten zorgen voor anderen zoals we voor onszelf zorgen", zei ze. De VVD is tevreden over de Delftse aanpak, maar ziet de maatschappelijke begeleiding graag verder uitgewerkt. "Want we weten helaas dat een groot deel niet aan het werk raakt, hoe iedereen ook z'n best doet", zei Hatte van der Woude. Frank van Vliet van GroenLinks was vooral blij dat het stadsbestuur een actievere houding aannam. En waar het eerst nog zei geen geld voor opvang te hebben, zich nu meer inzet voor vluchtelingen. Daar is ook Ineke van Geenen van het CDA blij mee. "Het college heeft de problematiek goed in beeld en neemt de juiste maatregelen. Maar als we ons alleen aan onze taak houden, is dat misschien wat mager."
Bram Stoop van Stadsbelangen merkte op dat Delft al moeite genoeg zal hebben om dit jaar 50 en in de eerste helft van volgend jaar nog eens 119 vluchtelingen te huisvesten. "Laten we eerst hen bedienen, voordat we zijsprongen nemen." De opgave waar Delft voor staat is fors, zie ook Pieter Stienstra van D66. "Nieuwbouw hoort zeker tot de mogelijkheden", zei hij over een mogelijke oplossing. "Dan kun je aan semipermanente gebouwen denken waar je een mix krijgt van jongeren en statushouders." Wethouder De Prez zei tegen het einde van de vergadering dat hij blij was met de 'zeer brede steun'. "Dat is goed. Dit moet voor zo min mogelijk verdeeldheid zorgen."
Verder ziet ook De Prez dat er verdringing is op de woningmarkt. En dat steeds meer vrijkomende woningen naar vluchtelingen gaan. "Dit loopt op naar de tien procent. Maar als je ze geen voorrang geeft blijven ze zitten waar ze zitten en dat is geen oplossing." Wat wel oplossing biedt, is extra woonruimte creëren. Waar is de grote vraag. "Áls we het weten zullen we in gesprek gaan met bewoners en omwonenden en gaan we kijken hoe we dit soepel kunnen laten verlopen."