Wethouders Ronald van der Meij en Marloes Borsboom hebben zojuist het reclamebord aan de Prinses Beatrixlaan onthuld. (foto: Dennis van den Berg)
Wethouders Ronald van der Meij en Marloes Borsboom hebben zojuist het reclamebord aan de Prinses Beatrixlaan onthuld. (foto: Dennis van den Berg)

RijswijkBuiten heeft genoeg zonnepanelen voor 1 Megawatt stroom

Algemeen

RIJSWIJK – Een wijk, waarin de zon en de aardwarmte de rol over hebben genomen van een traditionele energiebron als aardgas. Dat is RijswijkBuiten ten voeten uit. Afgelopen week werd gevierd, dat de wijk inmiddels over voldoende zonnepanelen beschikt om 1 Megawatt duurzame stroom op te wekken.

Terwijl de inkt van het historische klimaatverdrag van Parijs nog niet was opgedroogd, werd in een Rijswijkse woonwijk in aanbouw aan de noordwestelijke zijde van Delft eveneens een stukje geschiedenis geschreven. De oplevering van de eerste 300 woningen heeft ertoe geleid, dat RijswijkBuiten inmiddels een vermogen van één miljoen watt kan opwekken door middel van zonne-energie. Met nog eens het tienvoudige van dit aantal woningen in het verschiet lijkt het erop, dat de gemeente Rijswijk vijf jaar geleden niets teveel gezegd heeft toen ze de belofte deed een energieneutrale wijk te ontwikkelen.
Waar niet zo lang geleden nog een glazen stad stond, verrijst nu het ene stenen gebouw na het andere. Of het nu grondgebonden woningen of appartementen betreft, de architectuur in RijswijkBuiten is om door een ringetje te halen. De ontwerpers zijn echter niet alleen met een esthetische missie aan het werk getogen, maar ook met een duurzaamheidsdoel. Er werd besloten dat de wijk het moest gaan doen zonder een aardgasnetwerk. Dat zette de deur wagenwijd open voor methoden om energie op duurzame wijze op te wekken. Het energieconcept werd zelfs omgedraaid: huizen moesten geen energie meer gaan kosten, maar zelf energie gaan opwekken. Zonnepanelen spelen hierbij een belangrijke rol. De zonnecollectoren van nu zijn zeer efficiënt met betrekking tot het verzamelen en het opslaan van zonne-energie, ondanks het wisselvallige Nederlandse klimaat dat rijk is aan bewolking en relatief arm aan zonuren. Daarnaast zijn warmtepompen, die aardwarmte uit de bodem halen, een belangrijke energiebron in RijswijkBuiten. Deze aanpak maakt het mogelijk voor bewoners om een lage energieprijs af te spreken, die voor maar liefst 25 jaar vaststaat.
Bij het bereiken van de eerste Megawatt in RijswijkBuiten staat de gemeente Rijswijk graag even stil. Daarom is er aan de Prinses Beatrixlaan een groot informatiebord geplaatst, dat maandag 14 december officieel werd onthuld. Wethouders Ronald van der Meij en Marloes Borsboom van de gemeente Rijswijk namen deze ceremoniële taak op zich en ontdeden het bord van de doeken die de boodschap verhulden. Beide wethouders zien de belangstelling van buitenaf voor het project toenemen. "Op RTL-Z was onlangs een programma over gasloze wijken in ons land. Hiervoor sprak men met een inwoner van RijswijkBuiten, die beschreef hoe het hier in de praktijk in z'n werk gaat en hoe rendabel het is. Prima reclame", vindt wethouder Borsboom. Haar collega Van der Meij vult aan: "Het initiatief is in een stroomversnelling geraakt. Voor ons is het zaak om de vinger aan de pols te houden, zoals bij de nul-op-de-meterwoningen die de wijk inmiddels heeft en nog gaat krijgen." Om zoveel mogelijk betrokken partijen op één lijn te krijgen, organiseert de gemeente Rijswijk in april 2016 een duurzaamheidscongres.