(Foto: Susanne de Vries)
(Foto: Susanne de Vries)

Hemd van het Lijf: Geert de Vries

vaste rubrieken

Geert de Vries (59) heeft een gratis kunstwandeling samengesteld langs de verborgen kunstschatten van Delft.

Waarom wilde je bij de Delftse Koe op de foto?
"Op de Beestenmarkt ben ik geboren en getogen. Ik heb hier zelfs nog de echte veemarkt meegemaakt. In 1993 werd het plein gerenoveerd tot hoe wij het nu kennen, waar ik als bewoner nauw bij betrokken was. Dit kunstwerk van Rob Brandt hoorde daarbij."

Wat heb jij met kunst?
"Ik kom veel in musea, maar vind ook kunst in de openbare ruimte interessant. We hebben in Delft zo veel kunstwerken die onbekend zijn voor velen. Van plaquettes op gevels tot mozaïek en van muurschilderingen tot beelden. Met de kunstwandeling ontdek je verborgen kunstwerken en onbekende straatjes. Normaal zijn de grote monumenten dominant in het straatbeeld, maar die vormen nu slechts het decor. Daardoor zie je een hele andere dimensie."

Wat maakt Delft in jouw ogen zo'n bijzondere stad?
"Delft zit in mijn hart. Het staan op de Nieuwe Kerktoren en het zien van het middeleeuwse grachtenpatroon is zo indrukwekkend. Maar ook van de prachtige gevels op de Oude Delft krijg ik nog steeds kippenvel."

Hoe ben je op het idee van de kunstwandeling gekomen?
"Ik wilde al heel lang iets terugdoen voor Delft. Een vriendin van mij organiseert beeldenwandelingen in Rotterdam, wat mij op het idee bracht ook een Delftse wandelroute samen te stellen. Dat is gelukt, mede dankzij de online databases van Kunstwacht en de Delftse fotografen René en Peter van der Krogt."

Voor wie is de wandeling?
"Voor iedereen! Voor Delftenaren die de kunstschatten van onze stad willen ontdekken, maar ook voor kunstliefhebbers uit andere steden. Zeker in coronatijd - waarin veel mensen niet op vakantie gaan - is de kunstwandeling een hartstikke leuk dagje uit."

Hoe werkt het?
"Op www.kunstwandelingdelft.nl kun je de gratis plattegrond downloaden, waarop nummers en een QR-code staan. Als je die scant kun je bij elk kunstwerk het verhaal lezen."

Kun je een voorbeeld geven?
"Op de voorgevel van Hotel Grand Canal in de Breestraat eert een bronzen maquette de Delftse sociaal hervormster, publiciste en wereldreizigster Mienette Storm. Zij leefde van 1814 tot 1895 en zette zich in voor vrouwenrechten."

Heb je nog plannen voor een vervolgwandeling?
"Graag zou ik ook kunstroutes willen samenstellen in de buitenwijken. In onder meer Voorhof, Buitenhof en Tanthof is veel openbare kunst te vinden. Een andere wens van mij is om de huidige kunstwandeling beschikbaar te stellen in meerdere talen voor buitenlandse toeristen."

Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik veel geld steken in de buitenwijken, want daar is veel sociale armoede."

!