Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Ziekenhuis Hippolytus, het Trefcentrum, Delftsede: de gangen, het tegelwerk en de fraaie gebrandschilderde ramen zijn nog hetzelfde als bij de bouw van het pand aan de Phoenixstraat.

Ooit was er verschil tussen protestant, katholiek en gemeentelijk ziek zijn. Het Bethel aan het Bagijnhof was er voor de eerste categorie, het Hippolytus aan de Phoenixstraat voor de tweede en het Oude en Nieuwe Gasthuis aan de Koornmarkt voor de rest van de bevolking. En om de verschillen nog eens extra te benadrukken was het ook mogelijk om 'klasse' ziek te zijn. Je had dan sneller een eigen kamer en had weer meer service zoals een lekkerder toetje bij de warme maaltijd. Vandaag de dag zijn bijna alle verschillen verdwenen en profileren de ziekenhuizen zich gezamenlijk in een splinternieuw gebouw: het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Toen het Hippolytus ziekenhuis vertrok uit het pand aan de Phoenixstraat, staken een aantal Delftenaren - waaronder de heren Ter Schiphorst en Rothfusz - de koppen bij elkaar om het voormalige ziekenhuis om te vormen tot een cultureel centrum. Met subsidie van de gemeente Delft lukte dat en werd het pand omgedoopt tot Trefcentrum. Allerlei amateurclubs vestigden zich in het pand en bouwden het naar hun smaak om. Zo verhuisde 'Discotheek Anonymus' vanuit de Jeugdkelder aan de Van Groenewegenstraat naar de eerste verdieping van het oude ziekenhuis en toverde de afdeling verloskunde inclusief de couveuseafdeling om tot een - voor die tijd - moderne jongerensociëteit. Boven de dansvloer hing, als relikwie uit voorbije dagen, de grote operatielamp van het voormalige ziekenhuis.

Het hele weekend stonden de deuren open voor scholieren en werkende jongeren met een programma van disco, live-muziek en pop-films. Vaak ging de deur al na een uur weer dicht, dan kon er niemand meer bij. Discotheek Anonymus had ook een eigen hitlijst die wekelijks in de krant werd gepubliceerd. Optredens waren er vooral van Delftse amateurbands met zo nu en dan een uitstapje naar bekende bands zoals die van Ronald Snijders, bluesband Barrelhouse en Jaap Dekker's Boogie Set. Het Trefcentrum werd na allerlei subsidieperikelen uiteindelijk omgevormd tot het huidige Delftstede.

Wie meer foto's van het pand en haar bewoners wil zien kan in Delftstede een heuse 'memorylane' bewonderen.