Glas krijgt steeds meer toepassingen. Oud glas hergebruiken vergt minder energie dan nieuw glas maken, dus inzamelen loont!
Glas krijgt steeds meer toepassingen. Oud glas hergebruiken vergt minder energie dan nieuw glas maken, dus inzamelen loont!

'Met goed glas kun je veel energie besparen'

vaste rubrieken

Er mag dan tijdens de verkiezingen wat minder aandacht voor het klimaat en het milieu zijn geweest; in sommige branches is duurzaamheid een hot item: bij Glashandel Zantman bijvoorbeeld.

"Als we ooit klimaatneutraal willen wonen, dan speelt glas daar een belangrijke rol bij", aldus Johan Zantman. "Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat er door het gebruik van HR glas nog heel veel te winnen valt." HR glas staat voor hoogrendementsglas en is de verzamelnaam voor glazen ruiten met een bijzonder hoge isolerende werking. Er is dubbel glas en zelfs triple glas in diverse klassen: HR, HR+ en HR++. Het glas is in alle klassen hetzelfde. Bij HR isolatieglas zit er een dunne metalen coating aan de binnenkant, die een isolerende werking heeft. Het verschil zit in de tussenruimte. "Daar zit een argon in, dat een hele goede warmte/koude geleiding heeft", legt Zantman uit. HR++ glas is bovendien goed te combineren met andere eigenschappen. Zo is zonwerend glas in opkomst en ook veiligheidsglas wordt steeds vaker toegepast. Niet alleen tegen inbraak, maar ook om letselschade door doorval te voorkomen. Kortom: glas is veelzijdig en spaart veel energie. Dat geldt ook voor 'oud' glas, zoals glas-in-loodramen. Daarnaast is glas van zichzelf ook duurzaam. Het is 100% recyclebaar. "Sinds kort zijn wij ook inzamelstation voor vlakglas", vertelt Zantman. "Het oude glas gaat naar de fabriek terug en die smelt het weer om." Mensen kunnen hun glas hier gratis storten en de opbrengst gaat naar een goed doel."