Excelsior draagt het kampioenschap op aan Johan Zantman (Foto: Marieke Zelisse Photography)
Excelsior draagt het kampioenschap op aan Johan Zantman (Foto: Marieke Zelisse Photography)

Kampioenschap met een lach en een traan

sport

DELFT - Voor Excelsior was het afgelopen zaterdag dan eindelijk zover. In een bomvolle Sporthal de Buitenhof stond de kampioenswedstrijd tegen IJsselvogels op het programma. Bij een kampioenswedstrijd gieren er natuurlijk altijd veel emoties door de zaal, maar deze keer kwamen deze emoties niet alleen maar door de wedstrijd. Deze wedstrijd stond namelijk in het teken van een speciale gast. “We hebben dit echt voor hem gedaan”, vertelt Jorrith Ekelmans, hoofdtrainer van Excelsior. 

Door: Frank van der Steen

Wens
Die speciale gast was Johan Zantman, die inmiddels al ruim 34 jaar sponsor is van Excelsior. Naast sponsor is hij een trouwe supporter van de vereniging. “Hij is er elke thuis en uitwedstrijd bij, waardoor hij een band had met de ploeg en de ploeg ook zeker met hem.” Johan is recentelijk ernstig ziek geworden, waardoor het bezoeken van de wedstrijden er helaas niet meer in zit. Dankzij de Stichting Ambulance Wens kon Johan afgelopen zaterdag toch nog een keer naar de wedstrijd toe. “Johan had als wens om nog bij deze wedstrijd te kunnen zijn. Daarom was het echt fantastisch dat hij er bij was.”

Wedstrijd
Voor de wedstrijd begon kreeg Johan nog een beeldje uitgereikt, als dank voor zijn jarenlange inzet als sponsor. Hierna moest er toch gewoon gekorfbald worden. Het begin van Excelsior was hoopvol. “Ik vond dat we heel goed en gedreven begonnen, wat resulteerde in een 12-6 voorsprong. In die fase deden we echt wat we met elkaar hadden afgesproken.” Toch kon Excelsior dit niveau niet volhouden tot de rust. IJsselvogels knokte zich terug en dit resulteerde in een 13-13 stand bij rust. “Aan het einde van de eerste helft was er een fase waarin wij minder geconcentreerd waren en minder onze afspraken na kwamen. Hierdoor gaven wij de tegenstander de gelegenheid om terug in de wedstrijd te komen.” Uiteindelijk duurde het tot elf minuten voor tijd voordat Excelsior afstand nam van IJsselvogels. Het werd uiteindelijk 33-25 voor Excelsior, waardoor het kampioenschap binnen was. Over de zijn ploeg is Ekelmans zeer tevreden. “Het knappe van deze ploeg is dat zij ondanks mindere fases in de wedstrijd toch de wil, motivatie en kwaliteit hebben om snel weer terug te keren naar een bepaald niveau. Hierdoor konden we in de tweede helft opnieuw het verschil maken.”

Emoties
Na de wedstrijd was er uiteraard een groot feest op het speelveld, waar de supporters zich ook verzamelden om feest te vieren met de spelers. Uiteraard vierden de spelers het feest met Johan, voor wie er een spandoek werd getoond om te laten weten dat dit kampioenschap aan hem zou worden opgedragen. Er waren natuurlijk veel emoties in de zaal. “Vreugde en verdriet lagen na de wedstrijd heel dicht bij elkaar. De overwinning werd ook echt met Johan gevierd en dit maakte het ook wel weer heel erg mooi.” Na dit kampioenschap is er bij Excelsior een duidelijke doelstelling voor de toekomst. “We willen Excelsior weer op de kaart zetten!”