Afbeelding
Foto: Willem de Bie

'Born to be a soccer player'

sport

Je hebt van die mensen, daar is voetbal echt met de paplepel ingegoten. Neem nou Martin Born. Zijn vader, Peter Born, voetbalde in zijn tijd in zowel het eerste als het tweede elftal van DHC, en schopte het tot het niveau 'betaalde jeugd' bij Xerxes-DHC. Dat was de tijd dat we in Delft nog eredivisie wedstrijden hadden. Martin gaat veel mee met zijn vader en gaat op zijn vijfde jaar zelf voetballen bij DHC.

Tekst & Foto: Willem de Bie

"Ik vond het altijd prachtig om met mijn vader mee te gaan naar het veld, zowel de wedstrijden thuis als uit". Martin houdt van sport en gaat op zijn tiende ook tennissen: "Ik zat als kleine jongen in hetzelfde team als Richard Krajicek, we werden er toen uitgepikt als zijnde jeugd met talent en kregen privé training. Ik ben tot mijn 25ste met veel plezier blijven tennissen en voetballen; daarna ging het niet meer vanwege een knieblessure".

KNVB-beker
Martin gaat op een goede dag een keertje kijken bij zijn neefje en nichtje die voetballen in een 'G-team' bij Vitesse. "Voetbal is voor iedereen, ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. En zo worden er al tientallen jaren competities voor deze G-teams georganiseerd, ook in Delft. Ik heb toen een brief rondgestuurd naar verenigingen om te kijken of er een zelfstandige club voor de G-teams zou kunnen komen. Bij Delft waren ze enthousiast en zodoende konden we daar beginnen. De start was in 2008 met vier spelers, nu hebben we 40 leden verdeelt over vier elftallen: drie senioren- en een jeugdteam. En we zijn opgeschoven van de 10e klasse naar de eerste klasse. Vorig jaar en ook nu weer spelen we de halve finale om de KNVB-beker".

Feyenoord
Door zijn liefde voor het vak en zijn kwaliteiten is Martin Born iemand die goed kan trainen: "Momenteel ben ik technisch jeugdcoördinator, doe eigenlijk alles wat nodig is om de zaak draaiende te houden en ben het aanspreekpunt voor de trainers. Ik heb ook de F en de E'jes getraind: als ze binnenkomen kunnen ze meestal nog niet zo veel, maar willen ze wel allemaal profvoetballer worden. Ik vind het een uitdaging om daar goede voetballertjes van te maken. En als ze erg goed worden, dan worden ze gescout en zijn we ze kwijt; maar zo gaat dat nou eenmaal.

Op maat
Martin is, samen met Shravan Ganner, een voetbalschool gestart. "Voetbal kan goed dienen als verbindende factor, het is een soort taal die gesproken wordt in de hele wereld en weet een brug te slaan tussen mensen en culturen. We zoeken contact met alle Delftse wijken en natuurlijk ook rondom DVV Delft, zoals Poptahof, Voorhof en Buitenhof. We denken dat er veel talent rondloopt en dat er behoefte is aan beweging. Veel mensen weten nog niet de weg te vinden naar een voetbalschool waarbij je niet direct vastzit aan een jaarabonnement. De voetbalschool die we voor ogen hebben geeft de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier in aanraking te komen met een goede voetbaltraining. We willen kinderen bereiken die nog niet voetballen, maar ook kinderen die al voetballen en die extra gerichte training willen zodat ze nog beter worden. Een training op maat zeg maar. We gaan daarom ook actief op zoek naar talent".

Een begrip
Bij de voetbalschool van Martin en Shravan is vanzelfsprekend ook ruimte voor G-voetbal: "We willen dat onze voetbalschool openstaat voor zoveel mogelijk verschillende mensen en daarom zijn mensen met een beperking ook zeer welkom. Dat maakt deze voetbalschool uniek, het is namelijk de eerste voetbalschool in Nederland waar dat kan. Het voetbal voor mensen met een beperking is inmiddels een begrip in ons land".

Aandacht
De voetbalschool mag gebruik maken van de accommodatie en materiaal van voetbalvereniging Delft. Bij Delft hopen ze dat er misschien ook voetballers van de voetbalschool lid worden van hun vereniging. De kosten om mee te trainen bij de school van Martin en Shravan zijn laag: "Een training kost rond de vijf euro voor leden van delft voor spelers van buitenaf rond de 8 euro en we hanteren strippenkaarten van zes stuks. Je kunt het hele jaar door bij ons trainen en dat steeds met zes trainingen. Vorige week vrijdag was de eerste training en er waren al direct negen enthousiaste voetballers. Bij een reguliere vereniging is de training toch vaak wedstrijd-gericht; bij ons is er persoonlijke aandacht, leren ze techniek, doen we looptraining en vertellen alles over tactiek".

Jongens, meisjes, ouders die er meer over willen weten: kijk op www.borntobeasoccerplayer.nl