'Mijn persoonlijke passie ligt bij een groene, leefbare stad, duurzaamheid en participatie'
'Mijn persoonlijke passie ligt bij een groene, leefbare stad, duurzaamheid en participatie' Foto: Willem de Bie

Politiek: Frank van Vliet

Politiek

DELFT - Het bestuur van de stad is in handen van door inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt verdeeld zijn: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), Onafhankelijk Delft (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2) en Stadsbelangen (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze tien partijen. In deze aflevering: Frank van Vliet van Groen Links.

Welke opleiding heeft u genoten?
Ik ben opgegroeid in Uithoorn, onder de rook van Amsterdam. Ik was leerling van het Alkwin Kollege, de school waar mijn vader wiskundedocent was. Na mijn eindexamen heb ik een jaar in een bejaardenhuis in Frankrijk gewerkt: een rijke ervaring, zo'n jaar in de zorg. In 1988 kwam ik naar Delft voor mijn studie Civiele Techniek. Ik studeerde af in de kustwaterbouwkunde. Naast mijn studie werkte ik bij Kobus Kuch en woonde ik op vele verschillende plekken; zo is mijn liefde voor de stad ontstaan.

Wanneer ontstond uw interesse in politiek en wie was uw grote voorbeeld?
Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd geweest in politiek. Op de middelbare school deed ik al mee aan de scholierenstaking tegen de kruisraketten en aan de grote landelijke demonstraties. Mijn eerste politieke activiteit was in een werkgroep van de PvdA in Delft. Uiteindelijk heb ik mij aangesloten bij GroenLinks. Mijn grote voorbeeld is Mahatma Ghandi. Hij is een icoon van geweldloos verzet en zette burgerlijke ongehoorzaamheid in als krachtig middel tegen discriminatie. Daarmee bereikte hij grootse doelen.

Waarom koos u voor uw partij?
Ik heb gekozen voor GroenLinks vanwege de drie peilers van de partij die mij erg aanspreken: sociaal, duurzaam en open. De peiler 'open' zit niet in de naam van GroenLinks maar is voor mij essentieel. Ik maak mij daar ook hard voor in mijn werk, als procesmanager bij ruimtelijke ontwikkelingen. Daar word ik dikwijls gevraagd als veel partijen het eens moeten worden en ook de samenwerking met inwoners van belang is. Ik geloof erin dat je met een goede samenwerking tot betere en duurzame resultaten komt.

Hoelang maakt u deel uit van de gemeenteraad?
Ik zit inmiddels zes jaar in de gemeenteraad, waarvan de laatste drieënhalf jaar als fractievoorzitter. Bij de verkiezingen was ik lijsttrekker voor GroenLinks en trekker van de coalitie-onderhandelingen. We hebben een hele diverse fractie, qua leeftijd, achtergrond en interesses. Dat is heerlijk werken!

Wat zijn uw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt u daarin?
Mijn persoonlijke passie ligt bij een groene, leefbare stad, duurzaamheid en participatie. De stad wordt veel aantrekkelijker als we de stad groener inrichten, gericht op voetgangers en fietsers, met de auto op de tweede plaats. Een wijk met veel groen nodigt uit om naar buiten te gaan, je voelt je er fijner, het geeft verkoeling in de zomer en het geeft ruimte aan biodiversiteit. Het is niet voor niks dat vergroening zoveel bewoners aanspreekt. Samen met die bewoners kunnen we nog veel bereiken!

Op welke resultaat van uw politieke inspanningen bent u trots, wat heeft u voor de Delftse bevolking bereikt?
Bij de onderhandelingen over het coalitieakkoord hebben we duidelijke afspraken gemaakt over de verduurzaming van de stad. Een randvoorwaarde voor het bouwen van extra woningen is dat de stad tegelijkertijd ook groener wordt. Dat betekent wél meer woningen, maar níet meer auto's. Een fors deel van de binnenstad wordt autoluw. Ook is Delft stevig aan de slag met de energietransitie, om te beginnen met de aanleg van een warmtenet. Daardoor kunnen heel veel huizen binnen een paar jaar van het gas af. Ook hebben we in het coalitieakkoord goede afspraken gemaakt over de zorg. Daarin staat de mens centraal. Goede zorg is maatwerk en we hebben in Delft gelukkig een cultuur waarin we experimenteren met nieuwe manieren om de mensen het beste te ondersteunen. Het bestrijden van armoede is een belangrijk speerpunt waarbij we vooral inzetten op preventie: zoveel mogelijk voorkomen dat mensen in de schulden raken.

Wat zou u in uw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
Ik zou graag willen dat we concrete zichtbare stappen zetten in het verder autoluw maken van de binnenstad. Meer auto's in de parkeergarage, minder auto's op straat, ook in de wijken rond de binnenstad. Dat vraagt nieuwe regels, nieuwe parkeertarieven en ook het stimuleren van bijvoorbeeld deelauto's. Ik verheug me erop dat we straks ook in de zuidelijke binnenstad heerlijk kunnen wandelen langs onze mooie grachten.

Zou u aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Een goede gemeenteraad besteedt veel tijd en aandacht aan de mensen in de stad. Wat leeft er, wat speelt er en hoe kijken mensen naar de toekomst van de stad. Om die reden heeft een groep raadsleden het initiatief genomen om daarvoor meer tijd in te ruimen op de raadsagenda en werkvormen te zoeken die uitnodigen tot goede gesprekken met mensen in de stad. Ik ben met veel plezier voorzitter van die raadswerkgroep en we zetten mooie stappen! Donderdag is onze nieuwe vaste raadsdag en iedereen is welkom om met ons het gesprek aan te gaan.

Waarom is de foto die u gaat opsturen een favoriet?
Op deze foto wandel ik over het Agathaplein bij het Prinsenhof. Ik kom er graag, loop dikwijls even binnen bij de Kunstsuper en bij Barbaar en ik probeer geen tentoonstelling in het Prinsenhof te missen. Ik hoop en verwacht dat het plein in de komende jaren nog veel mooier gaat worden. Nu het Prinsenhof aan verbouwing toe is ben ik er een groot voorstander van om het gelijk goed te doen. Een werkgroep met betrokken mensen uit de stad heeft hiervoor prachtige voorstellen gedaan. We gaan hier als gemeenteraad nog deze raadsperiode een goed besluit over nemen.