Afbeelding

Vraag naar technisch personeel blijft ook komende decennia groot

Partnerbijdrage

In bepaalde sectoren neemt de vraag naar personeel af vanwege de inzet van robots en kunstmatige intelligentie. Maar in de techniek is daar geen sprake van. De komende decennia gaan veel mensen met pensioen. Bedrijven vrezen voor nog forsere personeelstekorten dan waar zij nu al tegenaan lopen. Vooral in de technische beroepen dreigt het aantal vacatures de komende jaren nog verder op te lopen.

Werving start al op school

Het is niet zo vreemd dat bedrijven bij wijze van spreken al op het schoolplein starten met het werven van nieuw personeel. Middelbare scholieren worden uitgenodigd voor beurzen waar ze kennismaken met technische beroepen. Bedrijven bieden tal van faciliteiten om het aantrekkelijk te maken bij hen te komen werken. Leerlingen in het MBO worden gelokt met mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Je kunt een certificaat halen bij BLOM opleidingen op kosten van de baas voor bijvoorbeeld het besturen van een hoogwerker of heftruck. Daarmee kun je doorstromen binnen het bedrijf naar een beter betaalde functie.

Tekorten in de bouw

De bouw van nieuwe woningen stagneert en dat is een doorn in het oog van de overheid. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting ziet zijn plannen om jaarlijks minstens 100.000 woningen te bouwen in rook opgaan. Nu ligt dat niet alleen aan personeelstekorten maar ook aan de strenge regels voor de uitstoot van stikstof en de capaciteitsproblemen op het stroomnet. Een huis dat wordt opgeleverd met de mededeling dat er voorlopig nog geen stroom is, daar zullen niet veel mensen blij mee zijn. Maar ook in deze sector is het personeelstekort groot. Om de capaciteit op het stroomnet te verhogen zijn immers ook handen nodig, dit kun je niet overlaten aan een zelfdenkende robot, al kan die misschien wel de nodige hand- en spandiensten verrichten zoals de metselrobot die een handje helpt bij het plaatsen van muren.

Omscholing volwassenen

Niet alleen jongeren die nog aan het begin van hun loopbaan staan worden enthousiast gemaakt voor technische beroepen. Ook mensen die nu een mogelijk bedreigde functie vervullen wordt geadviseerd na te denken over een carrièreswitch. Het bekendste voorbeeld, Fred Teeven die buschauffeur werd, is bij iedereen bekend. Maar er zijn meer mensen die, gedwongen of vrijwillig, besluiten om tien of twintig jaar nadat ze de schoolbanken verlieten alsnog hun droom te volgen. Niet dat zij allemaal een heftruck opleiding gaan volgen. Er zijn ook mensen die alsnog voor de zorg of het onderwijs kiezen. En dat is geen gek idee, want dit zijn ook sectoren waar een groot tekort aan personeel is. Er zal hoe dan ook veel moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat de tekorten op de arbeidsmarkt niet zó nijpend worden dat de maatschappij erdoor spaak loopt. Voor veel functies kan niet worden gerekend op arbeidsmigranten. In eigen land gaat het vaak beter met de economie dan voorheen waardoor over de grens gaan werken lang niet altijd meer nodig is. De Nederlanders zullen dus zelf de handen uit de mouwen moeten steken.