Afbeelding

Ervaar de ultieme smaaksensatie van picanha en bavette op de BBQ

Partnerbijdrage

Organiseer je binnenkort een barbecue en ben je op zoek naar geweldig mals vlees om te grillen? Ware klassiekers die uiterst smaakvol zijn, zijn de geroosterde picanha en bavette. Het malse en sappige vlees komt volledig tot zijn recht tijdens het grillen dankzij het vetgehalte. Waar komen de picanha en bavette eigenlijk vandaan en hoe bereid je ze optimaal? Lees snel verder voor tips over deze twee bijzondere vleessoorten.

De malse textuur van Picanha

In Nederland nog relatief onbekend, maar in Zuid-Amerika vrijwel dagelijks op het bord: picanha. Deze vleessoort komt oorspronkelijk uit Brazilië en vormt het staartstuk van het rund. Je hoeft het vlees niet helemaal uit Zuid-Amerika te halen, maar kunt eenvoudigweg picanha bestellen online. Picanha heeft een uitgesproken smaak en een malse textuur, met een typische vetkap aan de bovenzijde. Doordat het rundvlees een kenmerkende vetmarmering heeft, is Picanha enorm sappig. Populair is om het vlees churrasco-stijl te barbecueën, waarbij prachtige stukken vlees aan spiesen worden geregen en geleidelijk boven het open vuur gaar worden. Of maak het rundvlees klaar als steak, waarbij je de vetkap aan de buitenkant van het vlees laat zitten. Zo kan het vet langzaam smelten en het vlees nog sappiger maken.

Bavette rundvlees: een uitstekende optie voor thuiskoks

Bavette kopen is enorm populair onder de barbecue liefhebbers en dat is niet onterecht. Bavette, ook wel bekend als flank steak of vinkelap, beschikt over een unieke, grove structuur. Dat maakt dit vlees bijzonder ten opzichte van een kogel biefstuk, ossenhaas of ribeye. De bavette bevindt zich in de flank en heeft minder vet. Dit maakt echter niet dat het vlees minder smaak heeft; integendeel, het vlees heeft maar zeer weinig nodig om een robuuste beleving in je mond te bezorgen. Belangrijk bij bavette bereiden is dat je deze zorgvuldig op een lage temperatuur bereidt. Hierdoor laat je de afbraak van de spiervezels in het vlees tot zijn recht komen, waardoor de textuur nog malser wordt. Een te warme of te lange bereiding op het vuur raden we af, aangezien het om mager rundvlees gaat. Meestal serveer je bavette met een jus of saus om de smaak te bevorderen. Voeg bovendien wat lekkere bijgerechten toe, zoals geroosterde aardappelen of een zachte aardappelpuree met geroosterde champignons.

Hoe breng je picanha en bavette op smaak?

Wanneer je picanha en bavette van goede kwaliteit bestelt, hoef je eigenlijk vrij weinig kruiden aan het rundvlees toe te voegen. Dit maakt het vlees zeer geschikt voor beginnende thuiskoks, die graag nieuwe vleessoorten willen uitproberen op het vuur. Doordat zowel picanha als bavette van zichzelf al uitgesproken smaken hebben, hoef je enkel wat grof zout en een snufje zwarte peper toe te voegen. Wil je graag een saus serveren bij het vlees? Kies dan bijvoorbeeld voor een chimichurri. Deze typische steak saus uit Argentinië maak je met onder andere olijfolie en peterselie. Zorg er bovendien voor dat je het vlees eerst een paar minuten laat rusten, voordat je het aansnijdt. Op deze manier kunnen de sappen in het vlees zich optimaal verdelen, waardoor je bij iedere hap geniet van een smaakvol en mals stukje vlees.