<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Fit ouder worden is een praktische training waarmee u valrisico kunt verminderen.
Fit ouder worden is een praktische training waarmee u valrisico kunt verminderen. (Foto: )

Valpreventie werkt!

  kijk op de wijk

DELFT - Vallen is de meest voorkomende oorzaak van kneuzingen en botbreuken bij ouderen. En na een val is er vaak angst om te bewegen, wat kan leiden tot minder spierkracht en conditie. Met een groter risico op opnieuw vallen. Een viscieuze cirkel dreigt dan.

Wat kun je zelf doen om het risico op vallen te verkleinen?

- Blijf actief: maak dagelijks een wandeling buiten of volg een beweegprogramma gericht op mobiliteit, spierkracht en balans.
- Aanpassingen in huis: zorg dat je je in en om het huis veilig kunt bewegen door het aanbrengen van voldoende verlichting, een veilige (anti-slip) trap. Zorg dat er geen losliggende kleedjes liggen en zorg er tevens voor dat het huis niet te vol staat, zodat er voldoende ruimte overblijft om je te bewegen.
- Visus: ga regelmatig naar de opticien voor een juiste sterkte van de bril. Door slecht zicht neemt de kans op vallen toe.
- Schoeisel: zorg dat je stevige schoenen met goed profiel draagt.
- Goed omgaan met hulpmiddelen: wanneer je gebruik maakt van een rollator, zorg dat je weet hoe de rollator werkt.
Stel de rollator goed af, weet hoe je omgaat met de rem, zorg dat je weet hoe je veilig omgaat met obstakels zoals drempels, stoepen en hellingen.
Verder zijn goede voeding en juiste medicatie van belang.
Begin met meer bewegen wanneer je nog mobiel bent.

Fit Ouder Worden
Fys'Optima Delft geeft om het valrisico te verkleinen de cursus Fit Ouder worden. De training van 12 weken is heel praktisch ingericht. U oefent met dagelijkse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen en iets boven uit een kast pakken. Aanvullend doet u oefeningen om de spiergroepen die u daarbij nodig heeft te trainen. U krijgt uitleg over een gezond en actieve leefstijl en we besteden aandacht aan valtraining en -preventie.
De training is ontwikkeld door TNO en Hogeschool Leiden en wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut van Fys'Optima Delft. De volgende cursus start op donderdag 4 april 2019 om 14.00 uur op de locatie Vermeertoren aan de Van Beresteynstraat 169. Kosten: € 75,- Aanmelden kan via www.fysoptimadelft.nl of 015 2565900.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u gestemd voor Europese Parlementsverkiezingen ?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>