Praktijk Hofje van Pauw,  – bestaande uit Ineke Dicker en Harm Muntinga – biedt al sinds 1994 haptotherapeutische hulpverlening
Praktijk Hofje van Pauw, – bestaande uit Ineke Dicker en Harm Muntinga – biedt al sinds 1994 haptotherapeutische hulpverlening

Haptotherapie zorgt letterlijk voor voelbaar resultaat

kijk op de wijk

Spanning, stress, (werk)druk, burn-out. Begrippen uit onze samenleving waar vrijwel iedereen in meer of mindere mate mee te maken krijgt. "Haptotherapie is een goed middel om met deze zaken om te gaan", zeggen Ineke Dicker en Harm Muntinga van Hofje van Pauw.

Stressvolle situaties nemen je vaak in beslag. De oorzaken kunnen verschillend zijn, de uitwerking op jou is hetzelfde: je kunt moeilijk afstand nemen, kunt slecht ontspannen en brandt langzaam op. Extreme vermoeidheid, een verminderd gevoel van eigenwaarde en je terugtrekken uit sociale contacten, het zijn enkele symptomen van een burn-out. Om deze symptomen afdoende te bestrijden is moet je inzicht krijgen in de oorzaak en leren anders met spanning en druk om te gaan. Haptotherapie is voor dit doel een goede mogelijkheid.

Voelen
Haptotherapie biedt een combinatie van werken aan het lijf en in gesprek zijn over stress (factoren). Daardoor wordt het voor mensen direct voelbaar en inzichtelijk waar hun problematiek zit en hoe ze hun eigen balans en/of belastbaarheid kunnen herstellen. De haptotherapie maakt hiervoor gebruik van het affectieve contact, dat op bijzondere wijze via het (aan)raken kan worden ervaren. Voelen is het belangrijkste instrument van de haptonomie, omdat juist dat vermogen om te voelen en gevoelens te beleven bij de verstandelijke, moderne mens op de achtergrond is geraakt. Haptonomie wil die band weer herstellen, omdat het lichaam nu eenmaal veel sneller reageert dan het verstand.

Haptotherapie leert je voelen dat je lichaam je een heleboel vertelt. Over wat je wilt en wat je kompas is. Over wat goed voelt en wat niet, en daar dus ook naar kunnen handelen. Tijdens een behandeling doet de therapeut met jou specifieke oefeningen waarbij de therapeut voelbaar maakt hoe, waar en wanneer je blokkeert, jezelf terughoudt of jezelf juist openstelt voor contact.

Haptotherapie zorgt voor voelbaar resultaat! Letterlijk! Haptotherapie draait om het op gang brengen van een proces: het verbeteren van de overeenstemming tussen denken, voelen en handelen. Zodat wat je voelt de belangrijkste informatiebron wordt voor je handelen, in plaats van je gedachtes of de verwachtingen uit je omgeving. Daardoor kun je stressvolle situaties beter het hoofd bieden.

Praktijk
Hofje van Pauw is een praktijk voor haptotherapie en gevestigd in Poorthuis, voorheen de regentenkamer, die toegang geeft aan het rustieke Pauwshofje aan de Paardenmarkt 54 te Delft. Tevens is er een filiaal in Zoetermeer. De praktijk – bestaande uit Ineke Dicker en Harm Muntinga – biedt al sinds 1994 haptotherapeutische hulpverlening aan mensen met diverse lichamelijke en geestelijke klachten.