Boven: Patrick van Holsteijn (Diamanten Ring), Nicolette Brock (Of je worst Lust), Martin Kamminga (Miss Morisson). Onder: Aad van der Hoeven (Bierhistorie Delft), Sjaak den Bleker (De Lelie),  Dick Bark (Boerderijzuivel & Meer).
Boven: Patrick van Holsteijn (Diamanten Ring), Nicolette Brock (Of je worst Lust), Martin Kamminga (Miss Morisson). Onder: Aad van der Hoeven (Bierhistorie Delft), Sjaak den Bleker (De Lelie), Dick Bark (Boerderijzuivel & Meer).

Delftse ondernemers lanceren Gouden Eeuw-producten!

Algemeen

DELFT - Zaterdag 5 januari lanceren Delftse ondernemers een Gouden Eeuw-productenlijn. Met tien hoogwaardige ambachtelijke producten vertellen ze het verhaal van onder meer koffie, thee, kaas, chocolade én de stad Delft, door de eeuwen heen.

De Gouden Eeuw-productenlijn bestaat uit een zoete lijn en een hartige lijn en is tot stand gekomen in samenwerking met Delft Marketing.
De zoete Gouden Eeuw-productenlijn bestaat uit koffie en thee (Miss Morrison), koekjes en een gouden moorkop (Stadsbakkerij de Diamanten Ring), chocolade (Chocolaterie De Lelie) en brood (Van Maanen).
De hartige Gouden Eeuw-productenlijn bestaat uit bier (Bierhistorie Delft), likeur (Hampshire Hotel), kaas (Boerderijzuivel & meer…) en droge worst (Of je worst lust).

Proeverij
Op zaterdag 5 januari luiden burgemeester en wethouders het nieuwe jaar in. De historische Markt wordt omgetoverd tot een sfeervol winters plein, waar voor alle Delftenaren een kop warme wintersoep en glühwein klaarstaan. De ondernemers van de Gouden Eeuw-productenlijn verzorgen een proeverij. Samen met politici, ondernemers en inwoners wordt tussen 17.00 uur en 19.00 uur geproost op het nieuwe jaar.
Burgemeester Marja van Bijsterveldt zal tijdens de Nieuwjaarsborrel haar nieuwjaarstoespraak houden, waarmee De Donkere Dagen van Delft officieel worden afgesloten en het startsein wordt gegeven voor het Gouden Eeuwjaar.

Themajaar 2019
In 2019 kleurt Delft 'goud' met een jaar lang culturele programmering in het teken van de Delftse Gouden Eeuw (17e eeuw) in het Delft van nu. 'Delft & de Gouden Eeuw' is onderdeel van het landelijke themajaar 'Rembrandt en de Gouden Eeuw'. Het Delftse themajaar start in januari met de tentoonstelling Glorious Delft Blue bij Royal Delft.

Hoogtepunt
Hoogtepunt van het jaar is de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft in het najaar, de eerste expositie ooit in Nederland gewijd aan deze beroemde Delftse meester. Meer informatie: www.delft.com.

Meesters
In de Gouden Eeuw is in Delft het wereldberoemde Delfts Blauw ontstaan en woonden en/of werkten bekende Hollandse meesters als Johannes Vermeer, Pieter de Hooch en Carel Fabritius.

Aandeel
Delft had een belangrijk aandeel in de oprichting van de VOC in 1602 en speelde een belangrijke rol in de wetenschap. De Gouden Eeuw is nergens meer zichtbaar en voelbaar dan in Delft. Het eeuwenoude centrum kent nog vele historische gebouwen uit die tijd en het wereldberoemde Delfts Blauw is volop zichtbaar in het straatbeeld.

Nota bene: twee ondernemers van de Gouden Eeuw-productenlijn, Rogier Camijn (Hampshire Hotel) en Hugo Overvoorde (Van Maanen), staan helaas niet op de foto.