Delftse jongeren met schulden

  Ingezonden

DELFT - Delft telt zo'n 3.600 jongeren met structurele geldproblemen. Vaak ontstaan de financiële problemen klein, door een niet betaalde telefoonrekening of een online bestelling die niet wordt afgerekend. Met iedere aanmaning groeit de schuld verder, totdat de financiële ellende niet meer te overzien is. Het overkomt een grote groep jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

Oorzaak van schulden onder jongeren
Niet alleen in Delft, maar door heel Nederland hebben jongeren te maken met schulden die ze niet meer afgelost krijgen. Deze schulden ontstaan meestal door een samenloop van omstandigheden, zoals problemen thuis, een trauma of psychische- of verslavingsproblemen. Doordat de problemen te groot kunnen worden, stoppen sommige jongeren zelfs met hun opleiding om te gaan werken, wat het lastiger maakt om een baan met toekomstperspectief te vinden. De jongere kan zo in een vicieuze cirkel terechtkomen met veel schulden en weinig inkomen. Daarnaast drukt de studieschuld steeds harder op de schouders van studenten. Dankzij de invoering van het leenstelsel wordt de gemiddelde studieschuld van studenten geschat op 21.000 euro, een schuld waardoor studenten direct op achterstand komen te staan bij bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek.

Verleiding van luxe goederen
De verleiding van luxe goederen is tegenwoordig erg groot. Zo worden veel jongeren getarget door bijvoorbeeld smartphone-aanbieders, kledingmerken en hippe restaurants. Ook worden er vaak kredieten aangeboden, denk aan bijvoorbeeld een duur telefoonabonnement met daarbij de nieuwste smartphone. Deze telefoon moet gewoon afbetaald worden tijdens de contractduur, vandaar dat er tegenwoordig ook een BKR-registratie bij komt kijken vanaf een bedrag boven de 250 euro. Jongeren kunnen beter een sim only-abonnement afsluiten met een losse telefoon. Sim only is een stuk goedkoper en valt ook te combineren met een oudere smartphone. Door meer uit te geven dan er te besteden valt of te veel kredieten af te sluiten, komt men vroeg of laat namelijk in de financiële problemen.

Jongeren Perspectief Fonds
In 2017 is de gemeente Delft gestart met het Jongeren Perspectief Fonds Delft. Deze pilot is een initiatief van de Financiële Winkel van Delft en de Jongerenacademie met als doel om jongeren met een problematische schulden te helpen naar een schuldenvrije toekomst. Jongeren komen namelijk niet in aanmerking voor bijvoorbeeld reguliere schuldhulpverlening doordat ze geen vast inkomen hebben. Wel zijn ze welkom bij de Voedselbank. Daarnaast blijven de problemen lang onopgemerkt doordat jongeren zich niet melden bij de gemeente. Vanuit het Jongeren Perspectief Fonds kunnen de jongeren hulp krijgen, niet alleen met de schulden, maar bijvoorbeeld ook bij het vinden van werk of scholing. Van de jongere zelf wordt een actieve houding verwacht om de gewenste doelen te bereiken. Binnen de pilot is onder andere plek voor budgetbeheer, individuele coachen, training rondom financiën, het deelname aan een maatschappelijke stage en meer.

Meer berichten
 
CustomHtml_1