Deelnemers uit heel het land komen in actie met robots
Deelnemers uit heel het land komen in actie met robots Foto: ADRIANA GROISMAN

Finale FIRST LEGO League vindt plaats in Delft

Algemeen

DELFT - De landelijke finale van de FIRST LEGO League Challenge komt eraan! De finale zal plaatsvinden op 18 maart bij Lijm & Cultuur. Zo’n 42 teams, bestaande uit kinderen tussen de 9 en 15 jaar oud, hebben tijdens de regionale voorrondes een plekje in de finale weten te bemachtigen, en komen naar Delft om hun robot en innovatieproject aan de jury te presenteren. Er kunnen binnen zeven categorieën verschillende awards worden gewonnen. De winnaar van de Champions Award mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de wereldwijde finale in Houston in de Verenigde Staten.

De FIRST LEGO League is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 4 tot en met 15 jaar. Het deelnemersaantal liep dit jaar op tot zo’n 12.500 kinderen, die op een creatieve en technische manier aan de slag gingen met LEGO. Volgens directeur van uitvoerend partner Platform Talent voor Technologie, Pieter Moerman, is het belangrijk voor kinderen om in aanraking te komen met 21e-eeuwse vaardigheden: “Voor vrijwel alle beroepen worden techniek en digitalisering steeds belangrijker.” 

Thema
Het maatschappelijke thema van dit jaar is SUPERPOWERED. De deelnemers worden uitgedaagd om, als echte ingenieurs en technici, te onderzoeken waar energie vandaan komt en hoe je het kunt distribueren, opslaan en gebruiken. De kinderen mogen zelf een probleem binnen dit thema bedenken en presenteren aan een jury, en worden ook beoordeeld op samenwerking en communicatie. Daarnaast bouwen de teams een robot van LEGO die tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk handelingen moet voltooien.

De opening van de finale vindt plaats om 9.45 uur en wordt opgevolgd door twee wedstrijd- en presentatierondes. De prijsuitreiking is om 16.30 uur.