Henk Segaar, Martien Vermeulen, Ruud Galjé, Paul de Widt, Loek Houba (boswachter Staatsbosbeheer), Leo Kester, Marjo de Widt, Bruun van der Steuijt, Cor Gorzeman en Majon Galjé (Foto: Koos Bommelé)
Henk Segaar, Martien Vermeulen, Ruud Galjé, Paul de Widt, Loek Houba (boswachter Staatsbosbeheer), Leo Kester, Marjo de Widt, Bruun van der Steuijt, Cor Gorzeman en Majon Galjé (Foto: Koos Bommelé)

‘Vrijwilligers zijn onze extra ogen, oren en handen in Abtswoudse Bos’

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland, waaronder het Abtswoudse Bos. Sinds vorig jaar februari ondersteunt een groep Delftse vrijwilligers de boswachters bij de werkzaamheden die in dit gebied nodig zijn. Daar zijn ze bij Staatsbosbeheer maar wat blij mee, vertelt boswachter Loek Houba. “Zonder hen krijgen we al het nodige werk echt niet gedaan.”

Door Cheyenne Toetenel

Vorig jaar werd door Staatsbosbeheer bij Sportcomplex Tanthof Zuid een informatieavond georganiseerd over de speelnatuur die ontwikkeld gaat worden in het Abtswoudse Bos. “Daar gaven we ook aan dat we op zoek waren naar vrijwilligers voor het beheer van het gebied”, vertelt boswachter Loek. “Diverse inschrijvingen volgden, waaruit een vrijwilligersgroepje ontstond. Via via kwamen er meer bij. Inmiddels bestaat de groep uit negen personen.” Leo Kester, Martien Vermeulen, Cor Gorzeman, Bruun van der Steuijt, Henk Segaar. Marjo de Widt, Paul de Widt, Majon Galjé en Ruud Galjé trekken op dinsdagochtend van 9.00 uur tot 12.00 uur onder begeleiding van Loek op de fiets het Abtswoudse Bos in en verrichten daar nuttig werk. 

Betrokken omwonenden
De betrokkenheid van de vrijwilligers is groot. Loek: “Het zijn bewoners van de wijk Tanthof, die dit bos eigenlijk als hun achtertuin zien. Ze wandelen of fietsen er veel en zien vaak meer dan wij als boswachters zelf zien, omdat zij vaak nog meer in het gebied aanwezig zijn dan wij van Staatsbosbeheer. Ons gebied loopt van Vlaardingen tot Zoetermeer, dus wij moeten onze aandacht spreiden. Dankzij onze vrijwilligers hebben we er een boel extra ogen en handjes bij. Als ze iets opvalt, zoals een kapot paaltje of een omgevallen boom, appen ze mij dit door. Dan kan ik hiermee aan de slag, of in veel gevallen bieden de vrijwilligers zelf hun hulp aan om het probleem op te lossen. Ze zijn ontzettend enthousiast en maken werkzaamheden mogelijk waar wij als Staatsbosbeheer zelf lang niet altijd aan toe zouden komen.” Loek geeft aan dat die hulp ook veel gebeurt zonder zijn medeweten, zowel door vrijwilligers als mensen die niet bekend zijn bij Staatsbosbeheer. “Henk fietste bijvoorbeeld ook vóór hij vrijwilliger bij ons werd al jaren met een vuilknijper en vuilniszak rond om zwerfafval op te ruimen. Cor doet dat als hij hardloopt. Er zullen dan ook meer van dit soort betrokken mensen zijn die wij niet kennen. En dat is mooi, want daar helpen ze ons enorm mee.”

Fysiek werk
De werkzaamheden die door de vrijwilligersgroep worden verricht zijn zeer afwisselend, vertelt Loek. “Ik inventariseer wat vrijwilligers kunnen oppakken, stuur dit naar de groep en dan zetten zij het zelf uit. Dit doen ze klus voor klus en gebied voor gebied om heel gericht te werk te gaan. Denk aan paden terugsnoeien om ze toegankelijk te houden en rietpercelen houtvrij maken. Dit is enorm veel werk en doen we buiten het broedseizoen.” Straks tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli kunnen ze die werkzaamheden even niet meer verrichten. “We willen de natuur natuurlijk niet verstoren. Maar ook dan is er genoeg te doen, zoals onderhoud aan recreatievoorzieningen, het plaatsen van paaltjes bij duikers en het nalopen van onze nieuwe routestructuur.” Loek stuurt de vrijwilligers aan en probeert zoveel mogelijk aanwezig te zijn. “Maar waar ik vorig jaar elke week de hele ochtend aanwezig was om uitleg te geven, merk ik nu dat de vrijwilligers steeds zelfstandiger worden en ik ze ook meer los kan laten. Ze weten hoe het zit en kunnen zelf hun ding doen.”

De voorman
Op momenten dat de boswachter niet aanwezig is, is vrijwilliger Leo de voorman van de groep. “Dat is eigenlijk spontaan ontstaan”, vertelt hij. “Ik haal het gereedschap op bij Vitesse en coördineer waar we als groep verzamelen. Loek geeft in grote lijnen aan wat er moet gebeuren, en dan kijk ik waar we mee starten.” Leo is graag bezig in de natuur en slaat geen dinsdag over. “Tien jaar geleden ging ik met pensioen en besloot ik iets met de natuur te gaan doen. Negen jaar lang heb ik kinderen begeleid bij de Kindertuinen, en vorig jaar besloot ik dat het tijd was voor wat anders. Dat werd dit. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en om arbeid te leveren. Hoef je ook meteen niet meer naar de sportschool!” Ondanks dat niet iedereen in de groep elkaar kende, werd het al snel gezellig. “We drinken een kop koffie met elkaar en hebben het leuk tijdens de ochtenden. We delen de betrokkenheid bij het gebied en ieder werkt naar eigen vermogen. En als je dan een wandeling door het bos maakt, is het mooi om terug te zien wat we in het afgelopen jaar allemaal hebben gedaan.”