Nuna 11s 'Een magische auto' (Foto: Jorrit Lousberg)
Nuna 11s 'Een magische auto' (Foto: Jorrit Lousberg)

Winst voor Delfts Brunel Solar Team

Algemeen

KAAPSTAD - Het Delftse Solar Teamheeft afgelopen weekend de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. Het team finishte met het meeste aantal kilometers op de teller. Het is voor het eerst sinds 2018 dat de Delftse studenten weer een titel hebben binnengesleept.

Op vrijdag om 15.37 uur kwam het Brunel Solar Team over de streep in Kaapstad, met in totaal 4223 km op de teller, 38 km meer dan het Belgische team. Coureur Lennard is trots op zijn team: “De afgelopen dagen zaten we elkaar echt op de hielen. Tijdens elke dagstop bleven we echter herhalen dat we moesten focussen op onszelf en niet met de andere teams bezig moesten zijn. Iedereen heeft zijn eigen taak binnen het team en alleen als iedereen die taak op zijn best zou uitvoeren konden we winnen. Dat dat nu is gelukt bewijst dat we een ijzersterk team zijn en natuurlijk dat we een magische auto hebben!”

Strategie
In de achtdaagse challenge van Johannesburg naar Kaapstad draait het om het totaal aantal gereden kilometers. Iedere dag bevindt zich op de route een optionele loop die de teams zo vaak mogelijk proberen te rijden voordat zij aankomen bij de verplichte dagstop om 17.00 uur. Het team dat in Kaapstad finisht met het meeste aantal kilometers op de teller wint. Richting de finaledag liep de spanning steeds verder op. Er werd gestreden op het scherpst van de snede en de topteams uit Delft en België trokken alles uit de kast om de overwinning te behalen. Het Belgische team ging op de laatste dag tot aan de loopstop aan kop, maar de achterstand werd gaandeweg verkleind. Na de verplichte control stop begon het Brunel Solar Team direct met het rijden van loops. Het Belgische team volgde, maar moest vlak na de loopstop van de weg geduwd worden vanwege een defecte accu. De reparatie van 30 minuten bracht hen op een flinke achterstand. Tijdens het rijden van de loops konden ze de afstand die Nuna 11s ondertussen had afgelegd niet meer inhalen.

Educatie
Naast het stimuleren van innovatie op het gebied van zonne-energie, dient de challenge nog een ander doel: het inspireren van de lokale bevolking. Veelal is de dagelijkse locatie van de loopstop op het terrein van een school. De plaatselijke bewoners kunnen daar niet enkel de zonneauto’s bewonderen, maar ook deelnemen aan experimenten die laten zien hoe zonne-energie werkt. Door de nieuwe generatie te inspireren, hoopt de organisatie de transitie in Zuid-Afrika te versnellen.

!