De wethouder, Irma en de burgemeester tijdens de fietstocht
De wethouder, Irma en de burgemeester tijdens de fietstocht

Irma, burgemeester en zorgwethouder vragen aandacht voor Parkinson

Algemeen

LIMBURG - Zaterdag 3 september stapte Irma Scheurink voor de negende keer op de fiets in het Limburgse heuvellandschap tijdens de Bike voor Parkinson. Dat deed zij niet alleen, maar met ‘Team Irma’. Zorgwethouder Marieke van Bijnen en burgemeester Björn Lugthart maakten daar ook deel van uit om aandacht te vragen voor de ziekte. 

Dat de burgemeester zich leende voor dit evenement, heeft te maken met een artikel in Delft op Zondag. “Op 3 augustus 2014 stond in de rubriek ‘Hemd van het Lijf’ een interview met mij”, vertelt Irma. “Eén van de vragen was: ‘Wat zou je doen als je burgemeester was van Pijnacker-Nootdorp?’. Mijn antwoord: ‘Dan zou ik op de fiets springen en meedoen aan de Bike voor Parkinson.’ Dat jaar heb ik dit voorgelegd aan de nieuwe burgemeester van Pijnacker-Nootdorp, Björn Lugthart. Ik heb hem daarmee uitgedaagd en hij was inderdaad bereid mee te fietsen, samen met de wethouder. Zaterdag beklommen zij de Cauberg, de wethouder met enige elektrische ondersteuning en de burgemeester helemaal op eigen kracht. Erg knap! Ik vind het fantastisch dat zij beiden de moeite hebben genomen om naar Limburg te komen voor de Bike voor Parkinson. Volgend jaar proberen ze er weer bij te zijn.”

Bike voor Parkinson
Bike voor Parkinson is het jaarlijkse fietsevenement waar mensen met Parkinson, naasten, zorgverleners en iedereen die deze mensen een warm hart toedraagt samenkomen. Met zijn allen een gezellige dag fietsen in de mooie heuvels van Zuid-Limburg is het doel. Daarnaast halen ze ieder jaar geld op dat wordt besteed aan een activiteit of onderzoek gekoppeld aan Parkinson. Dit jaar werd gefietst voor online sportlessen speciaal voor mensen met Parkinson. “Bewegen is voor iedereen belangrijk en er is steeds meer bewijs dat dit extra geldt voor mensen met Parkinson. Bewegen geeft plezier, bestrijdt de symptomen van de ziekte en er zijn zelfs steeds meer aanwijzingen dat het Parkinson kan afremmen.”

Opbrengst
Hoewel het doel voor Irma vooral was om aandacht te vragen voor Parkinson en het belang van sporten, en niet zozeer het ophalen van geld, is er toch ook een prachtig bedrag bij elkaar gefietst door alle deelnemers aan het fietsevenement. Irma had de bijzondere rol om de cheque in ontvangst te nemen namens de stichting. Totaal is er 64.867,54 euro ingezameld dankzij 1986 donateurs én uiteraard alle deelnemers. “Hier zijn een boel mooie dingen van mogelijk!”

De deelname van de burgemeester heeft te maken met Delft op Zondag