Bob Maltha: "Je materiaal heeft effect op je prestaties." (Foto: EvE)
Bob Maltha: "Je materiaal heeft effect op je prestaties." (Foto: EvE)

Meten is weten, ook als het om sportschoenen gaat

Algemeen

DELFT - Wie zijn sport serieus neemt, neemt ook zijn sportmaterialen serieus. Bij Maltha Sport op de Oude Langendijk geeft Bob je graag gedegen advies. “We hebben hier een echte buurtfunctie, maar uit heel Delft en omstreken weten mensen ons te vinden.”

Bob is de vierde generatie in het familiebedrijf dat ooit in 1894 met zijn overgrootvader begon. “Hij startte hier vlakbij met een schoenmakerij.” Zijn grootvader zat ook in de schoenmakerij en lederhandel. “Toen kwamen de eerste voetballen erbij.” Zijn vader begon een ‘hakkenbar’ op de huidige locatie, maar het aantal sportartikelen nam al wel toe. Sinds 1988 staat Bob in de zaak. De schoenmakerij kreeg in die jaren een steeds kleinere rol in het bedrijf en vanaf 2003 verkocht Maltha Sport alleen nog sportartikelen. Schoenen worden er dus niet meer gemaakt, maar Bob weet wel alles van sportschoenen, en dan in het bijzonder schoenen voor kunstgrassporten als korfbal en hockey, en wandelschoenen.

Serieus nemen
Natuurlijk kun je een algemene schoen kopen, maar als je je sport serieus neemt, dan kijk je verder. “Bij hockey heb je bijvoorbeeld watervelden en zandvelden”, legt Bob uit. “Een algemene schoen doet het op allebei wel goed, maar met speciale waterveldschoenen draai je net iets sneller op zo’n veld. De noppen zijn kleiner en harder. Zandveldschoenen zijn juist weer slijtvaster, want zand slijt, en hebben een grover profiel. Zo heeft iedere schoen zijn eigen voordelen.” En ook hier geldt dat goede schoenen blessures helpen voorkomen: “samen met de klant zoeken we dus naar de juiste pasvorm en maat.” Inmiddels is Maltha Sport een specialist, ook als het gaat om andere hockeyartikelen zoals sticks en bitjes. Een andere speerpunt van Maltha Sport zijn de hardloopschoenen. Een andere specialiteit. “Bij wie op zoek is naar goede hardloopschoenen meten we niet alleen, maar filmen we diens loopstijl ook. Op basis daarvan kun je bijvoorbeeld zien of mensen supineren (meer naar buiten toe steunen) of juist proneren (naar binnen toe). Op basis daarvan kunnen we dus nog beter adviseren. De klant kan ook zelf zien waarom we een bepaalde schoen aanraden of afraden. Voor iedere voet en loopstijl is wel een goede schoen te vinden.” Techniek maakt steeds meer mogelijk: “goed materiaal heeft een directe invloed op je prestaties.”
Uiteraard kun je bij Maltha Sport ook terecht voor andere sportartikelen, van bal tot stick, indoor- en outdoorsporten, het bespannen van je tennisracket of nog tal van andere zaken. “We staan altijd klaar met advies. Je kunt gewoon bij ons binnenlopen voor een meting. Met mooi weer kun je je schoenen ook hier op de gracht even uitproberen.”