Het Gezicht Achter: Maltha Sport
<p>Het huidige pand van Maltha Sport (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Het huidige pand van Maltha Sport (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Het Gezicht Achter: Maltha Sport

DELFT - Maltha Sport is gevestigd aan de Oude Langendijk in Delft. Het bedrijf bestaat inmiddels meer dan honderd jaar en heeft een rijke geschiedenis.

Door Juliano van der Knaap

Bob Maltha is de huidige eigenaar van Maltha Sport. “De winkel is keer op keer overgegaan van generatie op generatie”, vertelt Bob. In 1894 startte zijn overgrootvader met de zaak, hij begon als schoenmaker. “Vervolgens is mijn vader zelf in de verkoop gestapt en hij heeft de winkel voortgezet als een soort hakkenbar. Eigenlijk is dit een schoenmakerij waar men naaldhakken of schoenen liet verzolen, dit konden ook producten zijn zoals leerwaren of een paar voetbalschoenen.” De vader van Bob was echt een vakman op dat gebied.” Deze hakkenbar was toentertijd nog gecombineerd met sportkleding. In de loop der jaren groeide dit volledig uit tot een sportwinkel. “Vanaf 2003 zijn wij helemaal overgegaan naar de verkoop van sportartikelen. Mijn grootvader had allerlei contacten met turnverenigingen, een aantal medewerkers waren hier mee bezig.” In die tijd was dit echt een gat in de markt. “Je hebt altijd bepaalde artikelgroepen waar opeens iedereen voor kunt binnenlopen, dus wij zijn meer gaan uitbreiden.” Vervolgens is de toenmalige schoenmakerij nog een extra etage hoger gegaan. “Vroeger stond de winkel zelfs vol tot aan onze zolder”, aldus Bob Maltha.

Brand
De zaak heeft in het jaar 2003 een enorm heftige ervaring meegemaakt. Het hele pand brandde tot de grond toe af . “Alles is toen echt weggevaagd. De oorzaak van de allesvernietigende brand was waarschijnlijk gelegen in een computerstoring, waarna er een kortsluiting is ontstaan.” Dit is een harde klap geweest voor het bedrijf. “Wij hebben hierdoor de hele winkel opnieuw moeten opbouwen en inrichten, het was financieel niet haalbaar om alles in de oorspronkelijke stijl te herbouwen. Voor de brand hadden wij meerdere trappen in het gebouw staan. De begane grond is helemaal in ere hersteld. Vanaf 2003/2004 zijn wij gelijk al weer verder gegaan in de huidige winkel.” Alle producten in het pand zijn verloren gegaan. Gelukkig hadden de medewerkers de beschikking over een ander pand in de buurt waar zij tijdens de renovatie verder konden blijven werken. Vanouds was het eigenlijk een sportwinkel, tegenwoordig heeft zich hier een restaurant gevestigd.

Familiebedrijf
Maltha Sport is na honderd jaar nog steeds een familiebedrijf gebleven, Bob werkt er met een vaste medewerker genaamd Bjorn. “Hij liep bij ons stage en had het zo goed naar zijn zin dat hij bij ons is gebleven. Inmiddels werkt hij al meer dan twaalf jaar bij ons, daarnaast werkt mijn zoon Steven al een aantal jaren met ons mee in de zaak. Daarmee blijft het dus toch een echt familiebedrijf!” Steven en Bjorn zijn samen met Bob aan het kijken waar de ontwikkelingen uiteindelijk in de toekomst naartoe zullen gaan. “Wellicht dat Maltha ooit door de twee overgenomen wordt.”

Toekomstplannen
Nu richten de medewerkers zich vooral op de ontwikkeling van de markt. “Het assortiment is constant in verandering. Zo heb je altijd wel trends die je blijft volgen, op die manier ga je met de tijd mee.” Er komen met regelmaat sporters langs in de winkel die naar bepaalde producten vragen. De winkel is in de afgelopen jaren gegroeid. “Normaal kregen wij gemiddeld een racket per week om te bespannen, misschien twee, maar daar bleef het blij. Nu zijn het er wel vijf per dag! Zo moet je een beetje met de stroom blijven meezwemmen en passend advies geven aan de hand van de klanten die hier binnenkomen. Op die manier is de zaak gegroeid gegroeid. We willen proberen de stijgende lijn vast te houden. “Plannen voor de toekomst zijn om het bedrijf nog gestructureerder te krijgen en artikelen te verkopen waar wij een goed gevoel bij hebben. Tegenwoordig zijn wij niet alleen op de wereld, mensen kunnen hun telefoon pakken en bestellen. Daarom moeten wij zorgen dat wij de juiste keus aan spullen in het assortiment hebben. Wij onderscheiden ons van de rest omdat wij vanaf oudsher werken met clubkleding, de sportieve consument gaat hierdoor naar jouw winkel voor een paar sportsokken of een clubtenue, tegelijkertijd hebben ze ook andere nieuwe producten nodig.” Doordat de vraag hiernaar vrij groot is hebben zij het afgelopen jaar de loop erin gekregen dat alle sportieve mensen van Delft weten dat de winkel hier staat! “Wij hebben een vaste klantenkring opgebouwd. Wij zitten in een rustig stukje in de straat, naast ons staan twee lege panden. Daarmee vallen we gelijk op. Wanneer klanten langskomen is het voor ons de kunst om precies het artikel te hebben wat de klant zoekt.”

Juliano van der Knaap
Meer berichten