Het Delft Chamber Music Festival viert deze zomer het 25-jarig jubileum. (Foto: PR)
Het Delft Chamber Music Festival viert deze zomer het 25-jarig jubileum. (Foto: PR)

Wereldpremières bij Delft Chamber Music Festival

Algemeen

DELFT - Het Delft Chamber Music Festival viert deze zomer zijn 25-jarig jubileum en artistiek leider Nino Gvetadze nodigt de wereldtop van de klassieke muziek uit om dit te komen vieren.

Tegen het historische decor van Delft worden in een zomerse setting drie wereldpremières ten gehore gebracht. Eka Chabashvili schreef in opdracht een stuk voor de drie (oud-)artistiek leiders van het festival.
Gijs Kramers bewerkte La Nuit et l’amour uit l’Ode symphonique ‘Ludus pro Patria’ van Augusta Holmès. En Thomas Beijer componeerde de muziek bij de multidisciplinaire voorstelling Maro.
Het festival vindt plaats van 27 juli t/m 7 augustus. Op 28 juli vindt tijdens het concert De Muze de première plaats van de bewerking die altviolist, arrangeur en dirigent Gijs Kramers speciaal voor het festival heeft gemaakt van La Nuit et l’amour. Tijdens het festival wordt de gloednieuwe versie voor harp en strijkkwartet in première gebracht door Gwyneth Wentink (harp) en het Goldmund Quartet.

Tijdens het Jubileumconcert op 29 juli vindt de wereldpremière plaats van de compositieopdracht die aan Eka Chabashvili (Georgië) is verleend. De drie artistiek leiders van het festival - Isabelle van Keulen (1997 - 2006), Liza Ferschtman (2007 - 2021) en Nino Gvetadze (2021) waren de inspiratiebron voor Chabshvili. Ze gaf het werk de titel The Three Graces of Delft. Voor het multidisciplinaire programma Maro werkt Nino Gvetadze samen met componist, pianist, schrijver en tekenaar Thomas Beijer en dramaturg Klaus Bertisch. Tegen de achtergrond van Beijers animaties wordt het verhaal van de jonge Georgische heldin Maro Makashvili (1901-1921) verteld. De première vindt plaats op 5 augustus in Lijm & Cultuur, Delft.

Voor meer informatie, het festivalprogramma en de kaartverkoop: www.delftmusicfestival.nl