De eigenaar van een houtzagerij wilde een spoortunnel door Delft. Die tunnel kwam er zo’n 200 jaar later. (foto J.W.Stolk)
De eigenaar van een houtzagerij wilde een spoortunnel door Delft. Die tunnel kwam er zo’n 200 jaar later. (foto J.W.Stolk)

Delft en de trein (deel 3): Hobbels op de (spoor)weg

DELFT - Vorige week hadden we het over de tegenwerking van Mr. A.H. van Wickevoort Crommelin bij de aanleg van het spoor naar Delft. Naast deze tegenwerking waren er meer haken en ogen bij de aanleg van het spoor door Delft. Zo kwamen veehouders bij Rijswijk met het argument dat hun koeien minder melk zouden leveren door de rook van de locomotieven.

Door Jeroen Stolk

De HIJSM (Hollansche IJzeren Spoorweg Maatschappij) kwam aan hun eisen tegemoet door een schutting te plaatsen langs het spoor. Ook de eigenaar van een houtzagerij zag de komst van de trein met angst en beven tegemoet. In gedachten zag hij zijn bedrijf al ten prooi vallen aan de vlammen, ontstoken door de vonken van de trein. Hij wilde de HIJSM een tunnel afdwingen. Een compromis werd echter gevonden in uitkoop van de houthandelaar. Ook de polderbesturen stelden zo hun eisen; zij wilden een afstand tussen spoor en watermolens teneinde te voorkomen dat de treinen de molens de broodnodige wind zou ontnemen. 

Uit ‘Delft anders bekeken’ deel 1, mijnbestseller.nl ISBN 9789463428583

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1