Foto: Sara Verweij
Tekst: Marieke Butter
Foto: Sara Verweij Tekst: Marieke Butter

DELFTSE SCHATTEN 10

Algemeen

Wekelijks tonen inwoners van Delft hun keramische schat. Deze week een Indiaans potje en een beeld van een zwarte vrouw van Ronald Snijders

Hoe ben je aan deze voorwerpen gekomen?
Het potje heb ik in Suriname gekocht; dit soort aardewerk wordt al eeuwen gemaakt door de inheemse Indianen. Het beeldje van de zwarte vrouw heb ik in Nederland gekocht in een kringloopwinkel. Ik vind het mooi, omdat het een trotse zwarte vrouw is met alle culturele kenmerken die ik ken uit zowel Suriname als Afrika.

Wat betekenen deze voorwerpen voor jou?
De inheemse bevolking en de Afrikanen samen symboliseren voor mij de oorsprong van Suriname. Alles wat ik ben, heeft ook te maken met de inheemse Indianen; deze cultuur was er immers eerst en mijn voorouders zijn ooit hiernaar toe gebracht. Beide bevolkingsgroepen hebben eeuwenlang veel geleden onder de slavernij.
Deze achtergrond vormt voor mij een inspiratiebron: in de inmiddels 52 jaar dat ik in Delft woon, probeer ik te waarschuwen voor de schijnbaar niet te stillen lust van mensen om over anderen te heersen. Daarnaast leef ik gelukkig ook in het heden en communiceer ik met zoveel mogelijk mensen, bovenal door middel van mijn muziek.

!