Foto: Sara Verweij, Tekst: Marieke Butter
Foto: Sara Verweij, Tekst: Marieke Butter

DELFTSE SCHATTEN 7

Algemeen

Wekelijks tonen inwoners van Delft hun keramische schat. Deze week een Chinees porseleinen opium-kussen van Loes Visser.

Hoe ben je aan deze schat gekomen?
In 1980 heb ik een tijdje met mijn man in Medan gewoond, op Noord-Sumatra. Daar ging ik samen met een vriendin regelmatig naar een aantal winkeltjes waar ‘kunst en kitsch’ werd aangeboden; veelal opgekochte inboedels van Nederlandse families die indertijd terug waren gegaan naar Nederland. Een van de voorwerpen die ik daar kocht was dit kussen, zonder dat ik wist dat het een kussen was. Ik vond het een bijzonder voorwerp en ik ben dol op blauw-wit porselein.
De opening in dit kussen heeft een functie: mensen die opium gingen gebruiken deden eerst al hun kostbaarheden in zo’n kussen en schoven dan de opening tegen de muur zodat niemand er meer bij kon. Vervolgens gingen ze met hun hoofd erop liggen, zo beneveld door de opium dat ze niet voelden hoe hard het was.

Wat betekent deze schat voor jou?
Dit opium-kussen was het eerste voorwerp van mijn verzameling blauw-wit porselein. Het is daarnaast een dierbare herinnering aan ons verblijf in Medan. Ik was nog erg jong en heb het ervaren als een bijzonder avontuur.