Leo Quack vindt het belangrijk dat we de slachtoffers van de oorlog blijven gedenken en was daarom op 4 mei aanwezig op de begraafplaats Jaffa en op de 4 mei-herdenking op het Koningsplein. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack vindt het belangrijk dat we de slachtoffers van de oorlog blijven gedenken en was daarom op 4 mei aanwezig op de begraafplaats Jaffa en op de 4 mei-herdenking op het Koningsplein. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij: Jaffa Koningsplein gigantisch druk

Algemeen

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Om te beginnen wil ik even stilstaan bij de Dodenherdenking van afgelopen woensdagavond. Het doet me deugd dat hier zoveel mensen op af zijn gekomen. Het was, zoals het voor corona altijd was, ook dit jaar weer erg indrukwekkend. Mijn dagcollega had een mooie toespraak. Ik ben bij de begraafplaats Jaffa en op het Koningsplein geweest en daar zag je aan de enorme aantallen mensen dat er toch angst leeft en hoe belangrijk iedereen het vindt om in vrijheid te kunnen leven. Een paar duizend kilometer verderop zie je hoe actueel dit thema blijft. Daarom is het goed om erbij stil te blijven staan.
Iets anders wat de afgelopen weken in het oog sprong, waren de problemen bij Schiphol. Veel jonge gezinnetjes wilden voor het eerst in ruim twee jaar weer eens op vakantie en dat viel in sommige gevallen in duigen. Volgens mij is het werk in die twee jaar niet ineens heel veel zwaarder geworden. Daarom zou ik, als je dan toch wilt gaan staken, een moment uitkiezen waarop het zakelijke verkeer en niet de mensen die na een paar jaar eindelijk weer eens op vakantie kunnen de dupe zijn.
Dan is heel de ophef rond de uitspraken van Johan Derksen mij uiteraard ook niet ontgaan. Ik vind het ook zeer onverstandig van hem om zo’n verhaal, dat zich vijftig jaar geleden heeft afgespeeld, op de landelijke televisie te vertellen. Er in de voetbalkantine om lachen; dat is ook niet heel smakelijk, maar het kan. Je weet in deze tijd dat je op moet passen en het vervelende is dat hij hier nu zelf geen boterham minder om zal eten, maar hij wel een heel productieteam heeft dat ineens op zoek moet naar ander werk.

Maar nu is het ook weer eens tijd voor een vrolijke noot: wat was het schoolvoetbaltoernooi bij SEP weer een groot succes. Verdeeld over een paar dagen kwamen honderden kinderen een balletje trappen. Je zag de vrijwilligers genieten van de grote belangstelling. En deze opa had het er ook geweldig naar zijn zin.
Dan zitten de voorrondes van de Peter Tetteroo-bokaal er ook weer op. Na drie avonden in een volgeladen STECK zijn de finalisten, die op de vrijdagavond van Westerpop mogen optreden bekend. Ze hadden in elk geval een grote fanschare bij zich.
Dan waren er natuurlijk ook de festiviteiten rond Koningsdag. Dat begon met de Koningsspelen in het Poptapark, waar de Koning en Koningin zelf aanwezig waren. Op dinsdagavond was er de Oranjekoorts op de Markt en op woensdag waren de festiviteiten in de stad. Wat was het heerlijk om zulke grote menigtes onbezorgd en zonder mondkapje door de stad te zien bewegen. Je ziet aan alles dat de mensen ten volle genieten van de ruimte die er weer is. Nu maar hopen dat er niet alsnog een virusje de kop opsteekt.

Dan kijken we nu weer uit naar de Lentebokwandeling op 14 mei en de Golden Tenloop op Hemelvaartsdag. En laten we hopen dat er nog veel mooie evenementen aankomen. En ik hoop op wat meer positiviteit en verdraagzaamheid, dat we niet alles bij voorbaat al affakkelen. Want daar gaat naar mijn bescheiden mening in de media veel te veel tijd aan verloren.

!