Foto:

Veilig online shoppen: 3 tips

Al is het natuurlijk goed voor de middenstand in de stad om vooral in winkels te blijven kopen, webshops zijn niet meer weg te denken tegenwoordig. Vrijwel iedereen koopt wel eens iets online. Maar hoe kun je dat nou veilig doen, zonder dat je betaalgegevens onderschept worden of een kwaadwillende jou geld aftroggelt? Daarvoor geven we je 3 tips in dit artikel.

Tip 1: Check of de webshop betrouwbaar is
Nederlandse webshops hebben talloze verplichtingen die in de wet omschreven staan. Hoe weet je nou of ze ook echt alles doen zoals het in de wet staat? Daar kun je zelf voor op onderzoek uitgaan, door een lijstje af te lopen met verplichte punten. Je kunt ook checken of er een keurmerk of certificaat is dat de webshop voert. Dat mag namelijk alleen als zij zich houden aan alle wettelijke verplichtingen. Er zijn verschillende certificaten en keurmerken op dit gebied, zoals Thuiswinkel Waarborg en Webwinkelkeur. Als je die tegenkomt op de site, is dat een veilige gedachte.

Tip 2: Weet waar je terechtkunt als je een vraag hebt
Zijn de contactgegevens en Kamer van Koophandel-gegevens makkelijk te vinden bij de webshop? Zo ja, dan is dat een goede indicatie van betrouwbaarheid. Louche webshops willen immers niet waar je ze kunt vinden als jouw spullen niet geleverd worden. Bovendien weet je bij een transparante webshop ook gewoon waar je terechtkunt als je een vraag hebt. Dat kan zijn voordat je een product bestelt, maar ook daarna.

Tip 3: Betaal op een veilige manier
Het allerbelangrijkste bij veilig online shoppen is dat je betaalgegevens alleen over een beveiligde internetverbinding worden verstuurd. Dat slotje in de adresbalk van je browser geeft aan dat dit veilig gebeurt. Dus als je dit signaal ziet in de webshop, wordt alles versleuteld verzonden. Stel dat hackers onverhoopt je (betaal)gegevens onderscheppen, dan hebben ze er nog niets aan, want ze kunnen de informatie dan niet ontcijferen.

Dan het betalen zelf. Dat kan vaak met iDEAL direct via je bank, met PayPal (online betaalmethode, gekoppeld aan je bank of creditcard) en met een creditcard. Op die laatste manier ben je er sowieso van verzekerd dat de transactie veilig plaatsvindt. Al je aankopen met een Mastercard zijn namelijk standaard verzekerd. De voorwaarden van de verzekering zijn afhankelijk van het type creditcard dat je kiest. Maar kort gezegd komt het allemaal hierop neer: komt jouw bestelling niet aan of is er schade ontstaan die de webshop niet wil vergoeden? Dan betaalt Mastercard het schadebedrag voor je. Dat is de ultieme zekerheid die je graag wilt hebben als je online shopt, nietwaar?

Meer berichten