Een groot deel van de coronabesmettingen vindt plaats onder studenten (Foto: Koos Bommelé)
Een groot deel van de coronabesmettingen vindt plaats onder studenten (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Initiatief om lokale lockdown te voorkomen ligt bij studenten'

Algemeen

DELFT - Door het toegenomen aantal coronabesmettingen in de stad is Delft - op het moment van schrijven - één van de koplopers van Nederland. Delft onderscheidt zich in de regio, omdat het in bijna driekwart van het aantal besmettingen gaat om mensen tussen de twintig en dertig jaar. De burgemeester liet in haar corona-update weten dat er daarom extra aandacht uitgaat naar studentenhuizen. Ook studentenverenigingen laten van zich horen.

Door Cheyenne Toetenel

In een week tijd liep het aantal coronabesmettingen in Delft op van 157 naar 539. 72 procent van de nieuwe besmettingen is bij de twintig- tot dertigjarigen te vinden. Studenten vormen de voornaamste oorzaak van deze stijging, meldt het GGD. Uit het bron- en contactonderzoek dat is uitgevoerd blijkt dat een overgroot deel van de Delftse studenten het virus opliep in de studentenhuizen. Daar wordt dicht op elkaar geleefd en nauwelijks afstand gehouden. Delftse studentenverenigingen doen een beroep op hun leden, als reactie op de constateringen.

Verantwoordelijkheid
"Wij hebben dinsdag in samenwerking met de GGD, Gemeente Delft, de TU Delft, de burgemeester en de VerenigingenRaad, een dringende oproep gedaan aan alle Delftse studenten om nu hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en anderen hierop te wijzen", vertelt bestuurslid Cathelijn Lombaers van K.S.V. Sanctus Virgilius, de grootste studentenvereniging in Delft. "Naast deze oproep hebben wij ook gezamenlijk een poster ontwikkeld en verspreid, die dient als handvat voor hoe in een studentenhuis moet worden omgegaan met de RIVM-richtlijnen. Op de poster staat bijvoorbeeld duidelijk uitgelegd wat je moet doen als je huisgenoot getest is en de uitslag nog niet bekend is of als je huisgenoot een positieve uitslag krijgt." Lombaers wijst ook op de beperkingen van de actie. "Uiteindelijk heeft ieder individu zijn eigen verantwoordelijkheid en kan je als vereniging geen verplichtingen opleggen binnen in de studentenhuizen vanwege privacy redenen. Daarom hebben wij de urgentie van de situatie in Delft onder studenten benadrukt en hiervoor een dringend beroep gedaan op ieders eigen verantwoordelijkheid. Wij hopen dat dit het aantal besmettingen zal terugdringen. We volgen de situatie in Delft nauwlettend en baseren daar onze vervolgstappen op."

Oproep
"Het is vijf voor twaalf", klinkt het in de oproep die is verspreid onder studenten. "Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt." De studentenverenigingen wijzen erop dat het initiatief om een lokale lockdown te voorkomen nu bij studenten ligt. "Naast dat we hier zelf ook niet op zitten te wachten is het ook een goed moment om te laten zien dat we als studenten ook een verantwoordelijke rol kunnen aannemen in onze maatschappij." Sinds vrijdag is ook de website www.thuisbesmet.nl online, die is opgericht voor én door Delftse studenten in de lucht. Je vindt hier tips en meer belangrijke informatie over typische studenten vraagstukken rondom corona. "Als we nu drastische veranderingen aanbrengen in ons gedrag is een Delftse lockdown nog te voorkomen", luidt het op de website. "Op het moment dat Delftenaren (jij dus ook!) in een lokale lockdown moeten, is het onder andere afgelopen met het fysieke onderwijs, het sporten en het pakken van terrasjes op de Bema. We verliezen onze vrijheden weer die we de afgelopen maanden hebben gekregen en gaan terug naar de intelligente lockdown van het begin van de coronacrisis. Reden te meer om jezelf, vrienden en huisgenoten te stimuleren om je echt aan de maatregelen te houden!"

Peer-to-peer
Burgemeester Marja van Bijsterveldt geeft aan blij te zijn met de inzet van de studentenverenigingen. "Natuurlijk grijpen wij als gemeentelijke overheid in waar mogelijk, maar wij hebben te maken met wetten en regels. De voordeur is voor ons de grens. Wij mogen de studentenhuizen niet zomaar betreden, alleen wanneer daadwerkelijk sprake is van overlast. Studenten zelf kunnen dichter bij medestudenten komen, hen wijzen op de situatie en aanspreken waar het mis gaat."

Verscherpen
Vanuit de gemeente klinkt een herhaling van de maatregelen: houd 1,5 meter afstand, was vaak je handen, vermijd drukte en blijf thuis als je klachten hebt. "We kunnen het niet afdwingen, maar op basis van de cijfers willen we iedereen doordringen van de urgentie ervan", aldus een woordvoerder. "De collega’s van Toezicht & Handhaving helpen mensen zich aan de regels te houden in stad. We blijven in gesprek met de horecaondernemers om het draagvlak voor de maatregelen te behouden, gelukkig gaat het daar op heel veel plekken goed en daar waar nodig gaan we de individuele ondernemer scherper aanspreken en verder handhaven. We spreken ook de winkeliers aan om waar nodig het deurbeleid aan te scherpen. En vragen ouderen vooral in de ochtend hun boodschappen te doen."

Delftse testlocatie
Tot nu waren de Delftenaren nog aangewezen op de testlocatie bij het Van der Valk Hotel in Nootdorp. Dat bleek vooral voor mensen die niet de beschikking over autovervoer hebben nogal eens een drempel te zijn. Vanaf maandag start GGD Haaglanden in nauwe samenwerking met het laboratorium Reinier Haga MDC een corona-testlocatie aan de Bieslandsekade 68 in Delft. Op de testlocatie kunnen mensen met koorts of luchtwegklachten zich op afspraak laten testen op het coronavirus. "De testlocatie in Delft is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Per dag kan de GGD hier bij aanvang maximaal 300 mensen met mogelijke coronaklachten testen", laat GGD Haaglanden weten. "Afhankelijk van de vraag van inwoners en de capaciteit bij het laboratorium kan GGD Haaglanden mogelijk meer gaan testen en eventueel ook in het weekend opengaan."

Deze krant bereikte de drukker vóór de persconferentie van vrijdag. Mogelijk zijn bepaalde nieuwe maatregelen niet genoemd.