Foto:

Hemd van het Lijf: Kaat Geevers

Kaat Geevers is artiest en heeft een passie voor het maken van Scandinavische muziek, daardoor heeft zij geholpen aan een populaire videogame.

Waarom wilde je hier op de foto?
"Ik woon vlak in de buurt van de prachtige TU wijk. Ik vind antiquarische boeken en instrumenten, maar ook technische innovatie altijd erg interessant. In mijn werk komt dit samen door oude geluiden op te nemen met de nieuwste technieken."

Wat doe je zoal? 
"Mijn naam is Kaat Geevers en ik woon sinds 1998 met veel plezier in Delft. Ik ben meer bekend onder mijn artiestennaam 'Kati Rán' waar ik mee optreed en waaronder ik muziek uitgeef. Ik heb een bedrijf in audioproductie, muziek- en artistmanagement. Daarnaast ben ik opgeleid pedagoog. Mijn producties zijn te herkennen door de oude Scandinavische instrumenten, oude teksten uit o.a. de Edda en Noorse mythologie. De muziek is geïnspireerd op onder meer de Vikingtijd en vroege migratieperiode. Ik zing en speel op vele traditionele Scandinavische instrumenten."

Hoe lang ben je al bezig met muziek?
"Pas op mijn 27e raakte ik voor het eerste een heel oud instrument aan, sindsdien heeft het mij niet meer losgelaten. Het is van een hobby uitgegroeid naar internationale podia en opdrachten voor films en games."

Hoe is dit begonnen?
"Ik ben hiermee in aanraking gekomen door het horen spelen van Keltische muziek op kleine middeleeuwse festivals. Dit raakte bij mij een gevoelige snaar en ik heb mij er gewoon op toegelegd sindsdien. Mijn reizen door Scandinavië en het bezoeken van vikingmarkten waren eyeopeners. Het is fantastisch om in groepen oud traditionele liederen te zingen bij kampvuren. Het praten met mensen die zich hier mee bezig houden is zeer inspirerend."

Hoe is de samenwerking begonnen voor het spel Assassins Creed: Valhalla?
"Ik ben in 2018 benaderd door Ubisoft Montreal om naar Canada te komen voor een optreden op hun jaarlijkse Zeitgeist event. Hier werd op mijn muziek het thema van het spel bekend gemaakt. Sindsdien heb ik voor Ubisoft allerlei informatie aangeleverd voor de ontwikkeling van een authentieke spel beleving en heb ik verwezen naar vakspecialisten om verder mee te ontwikkelen."

Hoe was het om hieraan mee te werken?
"Het was zeker spannend, ook omdat ik hier twee jaar niks over mocht zeggen. Verder was het erg leuk om een aantal prachtige videobeelden te zien. Ik ben trouw gebleven aan de kennis die ik in huis had en waar ik kon doorverwijzen of in gesprek moest met andere specialisten. Ik ben heel dankbaar voor de samenwerking en wie weet wat de toekomst nog brengt. Het optreden in Canada bij Ubisoft was een prachtige ervaring, zo mocht ik zelfs met een regisseur van Cirque du Soleil mijn optreden uitwerken op een podium voor speciaal publiek."

Wat heb je tot nu toe allemaal bereikt waar je trots op bent?
"De release van mijn eerste solo album "LYS" (licht) uit 2015 is een echte mijlpaal geweest. Mijn muziek video 'suurin' van dit album heeft bijna twee miljoen views opgeleverd op YouTube. Ook was het heel erg leuk om een week lang promotie te doen samen met acteur Alexander Ludwig in Noorwegen.

Wat zou jij uiteindelijk graag willen bereiken?
"Ik zou graag een passend muzieklabel of lokaal bedrijf willen vinden om verder creatief mee te werken. De zelfstandige route is leuk, maar het is een uitdaging om enerzijds grote producties te helpen en ook door corona nog werkzoekend te zijn voor een dagbaan. Daarnaast ben ik een zelfgeschreven boek aan het afronden in samenwerking met een professionele editor in Nordic studies over Noorse esoterische tradities. Het zou een droom zijn dit ook op de enige termijn uit te geven."

Wat zou jij doen als burgemeester van Delft?
"Ik zou samen met partners en fondsen zorgen dat er weer een poppodium komt zoals het voormalig Speakers. Delft ligt op het OV nacht netwerk in de Randstad en is een cultureel rijke stad, waar internationale bands graag zouden willen optreden. De indoor programmeringsmogelijkheden zijn eindeloos! Zeker met een legendarisch bedrijf als MOJO dat ook gevestigd is in Delft, begrijp ik niet goed waarom wij als enige stad geen groter podium voeren. Een theater is toch anders dan een gespecialiseerd muziekpodium. Ik denk dat omliggende zaken dit ook zouden waarderen."

Juliano van der Knaap
Meer berichten
 
CustomHtml_1