De Canal Cleanup was vorig jaar al een succes en is komende editie maar liefst vier keer zo groot (Foto: Jerry Kooyman)
De Canal Cleanup was vorig jaar al een succes en is komende editie maar liefst vier keer zo groot (Foto: Jerry Kooyman)

Delftse grachten grondig aangepakt tijdens Canal Cleanup

Algemeen

DELFT - De Delftse grachten worden zondag grondig opgeruimd tijdens de Canal Cleanup 2020. Na het succes van vorig jaar kijken initiatiefnemers Mira Roosenburg en Angelique Stroomberg uit naar de komende editie, die groots belooft te worden.

Door Cheyenne Toetenel

Mira en Angelique kennen elkaar pas anderhalf jaar, maar zaten direct op één lijn. "We raakten aan de praat over het milieu, dat er echt iets moet gebeuren", vertelt Mira. "Wij zijn de eerste generatie die zich beseft dat we de wereld kapotmaken en de laatste die er wat aan kan doen." Geïnspireerd door Boyan Slat van The Ocean Cleanup ontstond begin 2019 het idee voor een eigen miniversie: de Canal Cleanup. Vorig jaar juli vond de eerste editie van de opschoondag plaats met 56 deelnemers. Tijdens de tweede editie in november deden - ondanks de kou - meer dan veertig deelnemers mee. Voor de editie op deze zondag, 6 september van 10.00 uur tot 12.00 uur, hebben zich maar liefst tweehonderd mensen aangemeld. "Dat aantal had zelfs nog kunnen oplopen tot driehonderd met alle verzoeken die we nu nog binnen krijgen, maar onze vergunning is daar dit jaar niet toereikend genoeg voor. Het is vreemd om tegen personen te zeggen dat we vol zitten en dat ze niet mee kunnen opruimen, maar het is in deze tijd natuurlijk heel begrijpelijk dat het er niet nóg meer mogen zijn."

Voorbereiding
Bij een evenement dat vier keer zo groot is als voorgaande edities, hoort een gestructureerde planning. "Ik denk dat er dit jaar geen vraag is die wij niet kunnen beantwoorden", aldus Angelique. "We hebben geleerd van de vorige twee Canal Cleanups en zijn nu overal op voorbereid. We hebben een captainteam om te zorgen dat alles soepel verloopt, de nodige materialen en verschillende routes vanaf de Koornmarkt, het Doelenplein en de Hooikade om de groep te spreiden. Van het opgehaalde afval wordt in samenwerking met Tijn Noordenbos van Uit de Kunst een kunstwerk gemaakt en het overige afval wordt gescheiden afgevoerd. Om mensen te bedanken voor hun hulp, hebben we ook speciale muntjes waarmee ze bij diverse aangesloten horecazaken iets lekkers kunnen krijgen." De dames vinden het ongelooflijk dat ze zoveel hulp krijgen aangeboden. "De fluisterbootjes die beschikbaar worden gesteld, de waterfietsen, de horecazaken die zich aansluiten en de Plataan die een kamer verloot onder de deelnemers. En natuurlijk de deelnemers zelf, van jong tot oud, die zich zo hard inzetten voor een schoner Delft. Het is fantastisch!"

Doel
Het doel van Angelique en Mira is om de bewustwording bij mensen te triggeren. "Je kan wel zeggen dat opruimen de taak van de gemeente is, maar dat is wel erg makkelijk", vindt Mira. "Wij veroorzaken samen die rommel. We moeten ons beseffen dat dat niet is hoe het hoort. We moeten zorgen dat het vuil überhaupt niet meer in die grachten terechtkomt. Dit is niet iets wat je in je eentje kunt doen. Je moet het samen doen, anders blijft het bodemloze put. Als de meerderheid de stad schoon houdt, volgt de minderheid vanzelf."

Ambities
Door het succes van deze editie, richten de dames zich nu op hogere doelen. "Zo zijn wij nu bezig met de Grondstofjutters. Zij maken tassen gemaakt van touw, om het afval op stranden op te ruimen. Wijzelf gebruiken nu nog plastic vuilniszakken, maar voor ons gevoel klopt dat niet met de missie die wij hebben. Wij zijn bezig met iemand die naaimachines verscheept naar India, om een dorpje te helpen aan een extraatje. Hoe gaaf zou het zijn als zij die herbruikbare jutterszakken voor ons kunnen maken?!" Daarnaast is er de ambitie om een stichting op te zetten. "Dat willen we dit jaar nog, want we willen verder. Juist omdat we in binnenstad zijn begonnen, hebben veel mensen zich aangesloten. We hebben de kern te pakken, nu is het de bedoeling dat we ook onze tentakels uit gaan zetten naar andere plekken. We willen in de toekomst niet alleen de kanalen, maar bijvoorbeeld ook de parken in alle wijken aanpakken. Mooi zou zijn als burgerinitiatieven zich ook bij ons aansluiten, om plannen die zij zelf niet van de grond krijgen gezamenlijk waar te maken. Go green before the green goes, dat is ons motto!"

Dankwoord
Martina Huijsmans, wethouder afvalbeleid, is zeer te spreken over het initiatief: "Er wordt heel wat vergaderd en geschreven over het belang van een schone omgeving, maar het allerbelangrijkste blijft toch om gewoon zelf de handen uit de mouwen te steken. De derde editie van de Canal Cleanup Delft bewijst dat zoiets werkt. Wat geweldig dat initiatiefnemers Mira en Angelique er opnieuw in zijn geslaagd om Delftenaren bij elkaar te brengen om zich hard te maken voor een schone openbare ruimte. Hulde aan initiatiefnemers en de sponsoren, bedrijven en organisaties die dit evenement mogelijk maken. Dit keer extra speciaal omdat de corona-maatregelen in acht moeten worden genomen. En heel veel dank aan de vele vrijwilligers die meedoen en daardoor echt bijdragen aan een schonere leefomgeving voor mens en dier. Het is belangrijk en natuurlijk ook heel leuk om Delft schoon en groen op de kaart te zetten. Bedankt allemaal. Op naar de volgende mooie actie!"