Renzo wil van rugbyen zijn beroep maken (Foto: Koos Bommelé)
Renzo wil van rugbyen zijn beroep maken (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Naar een mooie club in Engeland, dat is mijn doel'

Algemeen

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 15-jarige Renzo Meijers. Al jaren actief binnen Rugby Club Delft en inmiddels ook geselecteerd voor het nationale team.

Door Cheyenne Toetenel

Na twee jaar op de mavo te hebben gezeten, stapte Renzo over op de topsportschool in Den Haag om zich te kunnen richten op zijn rugbycarrière. Hij is inmiddels geslaagd, klaar om zijn diploma in ontvangst te nemen en een nieuwe stap te zetten. Dat doet hij komend schooljaar met de opleiding Sport & Coaching op het ROC van Amsterdam. Maar al die uren op Rugby Club Delft, die gaan gewoon door!

Rugbybroers
Dat Renzo ging rugbyen, was eigenlijk vanzelfsprekend. "Mijn vader en oom hebben het ook een hele lange tijd gedaan. Ik heb dan ook niet zozeer de behoefte gehad om naar andere sporten te kijken - op een periode waarin ik ernaast cricket speelde en kickbokste na - en werd op mijn vijfde al ingeschreven als lid bij een rugbyclub in Rotterdam. Mijn jongere broertje Dani volgde." De broers Meijers zijn nu beiden actief binnen Rugby Club Delft. "Het is alweer een jaar of zeven geleden dat ik hier ging spelen. Voor die tijd speelde ik nog een tijdje bij Sparta Rugby, maar ik wilde spelen in een sterker team bij een goede club. Dat sterkere team vond ik hier in Delft. Ik speel met Rugby Club Delft elk jaar in de hoogste poule. Op mijn plek ben ik hier ook zeker. Ik kan met iedereen goed opschieten, wat het gezellig maakt om op de club rond te hangen. Al is dat in coronatijd natuurlijk wat lastiger geworden."

Nationaal
In zijn 10-jarige 'rugbycarrière' heeft Renzo al wat prestaties meegemaakt die hem altijd zullen bijblijven. "Zoals het seizoen 2017/2018, waarin wij met het team alle toernooien hebben gewonnen waaraan we meededen. We werden landskampioen met rugby en met Sevens - 7 tegen 7- , en wonnen daarnaast ook het beachtoernooi." Het moment dat Renzo werd geselecteerd voor het Nederlandse team past ook mooi in het rijtje. "Inmiddels heb ik met het nationale team vier wedstrijden gespeeld: twee keer tegen Wallonië en twee keer tegen Vlaanderen. Waarom ze mij hebben geselecteerd? Ik denk door mijn snelheid en aanvallende manier van spelen. Daar liggen mijn krachten." Renzo heeft ook alvast een voorproefje gekregen in Engeland. "Daar heb ik een paar maanden terug meegedaan aan de Rugby Academy bij een profclub, waar we ook echt in het grote stadion speelden. Dat was top om mee te maken en smaakt naar meer!"

Talentvol
Talent blijkt in de familie te zitten, want ook Renzo's 13-jarige broertje Dani doet het goed op het rugbyveld. "Vorig jaar gradeerde hij in leeftijd omhoog en zat hij bij mij in het team, dus met oudere jongens." Hoe het was om een seizoen samen te spelen? "Het was niet zozeer gek om samen te spelen, maar ik merkte wel dat ik wat minder van hem kon hebben dan van de andere jongens. Dat zorgde nog wel eens voor irritaties, haha!"

Trainer
Renzo staat niet alleen zelf op het veld, maar geeft sinds kort ook training. "Dat doe ik bij de jeugd onder 16. Dat klinkt misschien vreemd omdat ik ook nog tot die leeftijd behoor, maar ik train zelf met de jeugd onder 18. Ik ondersteun de hoofdtrainer." Het idee is om stappen te zetten met training geven. "Dat past ook goed bij de opleiding die ik vanaf september ga doen." Wil jij ook kennismaken met rugby? "De komende twee woensdagen organiseert Rugby Club Delft instuiftrainingen op het sportpark Biesland voor de jeugd van 7 tot 12 jaar. Aanmelden kan via email, rugbymeetrainen@gmail.com."

Dromen
In Nederland is rugby nog niet heel populair vertelt Renzo, maar hij ziet de interesse wel steeds meer groeien. "Rugby is nu al een stuk groter dan drie jaar geleden. En als Nederlanders doen wij qua niveau echt niet onder voor andere landen waar de sport meer populariteit behaalt. Zo nu en dan spelen we tegen buitenlandse teams, waar we dan ook weleens van winnen." Hoe Renzo zijn carrière het liefst voor zich ziet? "Eerst zelf een grote rugbyspeler worden en ook op latere leeftijd actief blijven, maar dan als trainer. Ik hoop van rugbyen ooit mijn beroep te maken. In Nederland kun je als prof niet leven van je rugbyinkomsten, maar in het buitenland wel. Ik hoop op een carrière bij een mooie Engelse profclub. Dat is dan ook waar ik voor ga!"

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!