De zorg in het Reinier de Graaf ziekenhuis gaat dag en nacht door (Foto: Koos Bommelé)
De zorg in het Reinier de Graaf ziekenhuis gaat dag en nacht door (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Reinier de Graaf Gasthuis pakt reguliere zorg weer op

Algemeen

DELFT - Het Reinier de Graaf ziekenhuis hervat de reguliere zorg, waardoor een start wordt gemaakt met het wegwerken van de wachtlijsten. Ze zien daarvoor ruimte, omdat de piek van het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdeling voorbij lijkt te zijn.

Door Cheyenne Toetenel

Afgelopen maart werden de niet-acute geplande operaties in het Reinier de Graaf Gasthuis stilgelegd. Ook werden poli-afspraken, die konden wachten, uitgesteld. Dit leidde tot een zorgachterstand, niet alleen in Delft maar in heel Nederland. De mate van de zorgachterstand in het Reinier de Graaf Gasthuis is per specialisme verschillend, laat woordvoerder Maroesja Hupkes van het Delftse ziekenhuis weten. "Helaas hebben patiënten langer op hun geplande operatie moeten wachten dan dat ze van ons gewend zijn. We begrijpen dat dit heel vervelend voor hen is. We doen er alles aan om iedereen zo snel mogelijk de juiste zorg te kunnen verlenen."

Prioriteit
Nu het aantal patiënten met het coronavirus op de IC en in de kliniek afneemt, is er weer meer ruimte en capaciteit voor de ‘gewone’ patiënt. Maar dat betekent niet dat alles in één keer kan worden opgepakt. De hervatting van de reguliere zorg verloopt geleidelijk. "Specialisten kijken nu naar welke patiënten onze zorg het hardst nodig hebben en wie zij als eerste kunnen helpen."

Hervatting
Hupkes benadrukt dat veiligheid voorop staat. "We hebben uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen om patiënten, bezoekers en medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Daarbij hebben we ons gehouden aan de landelijke richtlijnen en het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit. Operaties worden hervat en ook op de poli’s hebben we de normale zorgverlening weer opgepakt. Iedereen wordt bij binnenkomst gescreend, wachtkamers zijn zodanig ingericht dat iedereen afstand kan houden en patiënten mogen maximaal vijf minuten voor hun afspraak in de wachtkamer zijn zodat we het aantal wachtenden kunnen beperken. Patiënten mogen maximaal één bezoeker per dag ontvangen en er mag maximaal één begeleider mee naar de polikliniek of de spoedeisende hulp. Patiënten bij wie het coronavirus is vastgesteld, worden op aparte afdelingen, in isolatie opgenomen en verpleegd. Maatregelen om besmetting tussen mensen te voorkomen blijven noodzakelijk. Ons ziekenhuis roept daarom iedereen op om zich aan de voorgeschreven hygiënemaatregelen te houden." Om het aantal patiënten in het ziekenhuis te beperken, worden de afspraken nog wel zoveel mogelijk telefonisch uitgevoerd. Ook kan de arts een video-consult houden met de patiënt. Wanneer een fysieke afspraak wel nodig is, dan krijgen patiënten daar van ons bericht over." Ze hebben in het ziekenhuis gemerkt dat patiënten met gezondheidsklachten soms wachten om contact op te nemen met hun specialist in het ziekenhuis of om naar de spoedeisende hulp te komen ten tijde van corona. Om die ongerustheid weg te nemen, is de voorlichtingsfilm ‘Samen houden we de zorg veilig’ gelanceerd.

Inhaalslag
Hoe lang het zal duren tot de opgelopen wachtlijsten weer zijn weggewerkt, is volgens Hupkes lastig te voorspellen. "Het opschalen van onze reguliere zorg gaat stap voor stap. De snelheid waarmee de achterstand kan worden ingehaald is ook afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus en of we misschien te maken krijgen met een nieuwe toestroom aan patiënten met COVID-19."