Een prachtig familiebezoek aan oma (Dora) Kremers (foto: Eliza Krul)
Een prachtig familiebezoek aan oma (Dora) Kremers (foto: Eliza Krul)

Onvergetelijke Moederdag voor oma Kremers

Algemeen

DELFT - Een bijzondere gebeurtenis afgelopen zondag 10 mei bij het verzorgingstehuis Stefanna in Delft. "Ontroerend en onvergetelijk."

Door Svjetlana Zivkovic

Het coronavirus zorgt er nagenoeg voor dat familieleden elkaar niet altijd in de armen kunnen sluiten en soms kunnen zij niet eens de kleinste glimp van elkaar opvangen. "Mijn oma, Dora Kremers (97), zit in een verzorgingstehuis waar natuurlijk geen bezoek mag worden ontvangen", vertelt Eliza Krul. Nu daar ook nog eens het coronavirus is geconstateerd, mag zij sinds twee weken niet meer van haar kamer af. Door haar dementie vergeet ze soms wat er zich allemaal afspeelt. Daarnaast is ze gewend zeer regelmatig bezoek te ontvangen van haar dochters, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Daar haalt ze haar levenslust vandaan. Nu ze ons zo nodig heeft, kunnen we niet bij haar zijn en de liefde geven waar ze zo recht op heeft. We missen elkaar enorm en we wilden haar dit graag goed duidelijk maken."

Het idee
Moederdag was in aantocht, dus besprak Eliza de situatie met haar moeder. "Mijn moeder floepte er eigenlijk zonder enig idee hét briljante idee uit", vertelt Eliza. "Ze vroeg zich af of we niet gewoon een hoogwerker konden regelen en haar op die manier konden bezoeken. Mijn eerste gedachte was dat dat een heel gedoe zou worden. De doorslag was toen oma en haar dochters aan het videobellen waren en ze duidelijk in paniek was en niet meer wist wat er aan de hand was. Het was erg lastig haar gerust te stellen, omdat ze slecht ziet en hoort. Mijn hart brak. Ik dacht terug aan het idee van mijn moeder en de volgende ochtend plaatste ik nietsvermoedend een oproep op Facebook of iemand ons kon helpen. Binnen vijf minuten waren mensen al concreet voor mij bezig. Vollebregt Vorkheftrucks uit Bleiswijk was de eerste die het rond kreeg en volledig belangeloos een hoogwerker voor ons wisten te regelen. Daar kunnen geen genoeg dankbetuigingen naar uitgaan! We waren uiteraard ook goed in contact met de mensen van het verzorgingstehuis, zodat men wel wist wat er zou gebeuren en zodat oma Kremers er natuurlijk klaar voor zou zijn!"

Tijd voor het bezoek
Één dag later vond het al plaats. De familie verzamelde zich, uiteraard conform de maatregelen, bij het verzorgingstehuis en één voor één gingen de dierbaren van oma Kremers met de hoogwerker naar boven. "De oudste dochter en haar gezin gingen eerst omhoog en daarna volgden mijn moeder, mijn neefje en ik", vertelt Eliza verder. "Oma is dol op muziek, dus ik zong een lied voor haar, maar ik schoot simpelweg vol door alle commotie en emoties. Mijn moeder heeft als aandenken een mooi schilderij gegeven, zodat ze niet vergeet dat we aan haar denken. Haar reactie was onbetaalbaar. Volgens de verzorgers heeft ze het alleen maar over hoe blij ze was om ons weer te zien en over hoe trots ze wel niet is. Onvergetelijk! Nogmaals dank naar iedereen die hieraan heeft meegeholpen!" “Dit was natuurlijk fantastisch als moment, maar het lost niets op. Oma blijft net als vele ouderen opgesloten vanwege de strenge maatregelingen en het lijkt erop dat dit nog wel even zo blijft. We zijn voorzichtig in het belang van de ouderen, maar laten we ze alsjeblieft wel zo goed mogelijk en humaan blijven behandelen in hun laatste levensfase. Je moet er toch niet aan denken dat ze uiteindelijk het leven loslaten van eenzaamheid en verdriet. Dat is de grootste angst van mijn moeder en haar zussen. We hopen dat er snel versoepeling komt in de tehuizen, zodat we haar in ieder geval kunnen bezoeken."