De mannen pakken het dit jaar goed aan, met de oprichting van Stichting Delftse Vreugdevuren (Foto: Koos Bommelé)
De mannen pakken het dit jaar goed aan, met de oprichting van Stichting Delftse Vreugdevuren (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Samen sterk voor Delftse Vreugdevuren

Algemeen

DELFT - Het duurt nog even tot oud en nieuw, maar toch zijn velen er nu al mee bezig. Over wel of geen vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling is nog steeds discussie, maar de vreugdevuren in Delft moesten er afgelopen jaar al aan geloven. Dat moet dit jaar anders, vinden de jongens van de Bras en Tanthof. Daarom steken zij nu de koppen bij elkaar en hebben zij de Stichting Delftse Vreugdevuren opgericht.

Door Cheyenne Toetenel

Al decennialang worden kerstbomen tijdens oud en nieuw op een grote stapel gegooid en wordt een er vreugdevuur gemaakt. Afgelopen jaar ging dat anders. Het college schreef in een brief aan de raad dat de vuren ondanks verschillende maatregelen de voorafgaande jaren niet veilig genoeg waren. Daarom werd besloten dat organisatoren geen ontheffing meer krijgen, maar een evenementenvergunning moeten aanvragen. Bij zo'n vergunning komen veel meer regels kijken dan bij een ontheffing. EHBO-posten, dranghekken, beveiliging, een omroepinstallatie en vluchtwegen werden verplicht, wat tot hoge kosten zou leiden. De jongens uit de wijken kregen het idee dat het ze onmogelijk werd gemaakt. Het betekende afgelopen jaar ook dat Delft het zonder vreugdevuren moest doen tijdens oud en nieuw. Dit jaar moet dat écht anders, vinden de jongens van de Bras en Tanthof. Daarom pakken zij het dit jaar anders aan. Het is niet meer ieder voor zich, maar gezamenlijk strijden voor twee vreugdevuren in Delft. De bestuursleden van de stichting praten ons bij.

Stichting
"Door de steeds strengere eisen van de gemeente hebben we besloten de stichting op te richten. Op deze manier kunnen we onze strijd op een professionele manier aanpakken. De gemeente gaat eerder in zee met een stichting dan met een groep jongens, waarvan alleen de namen bekend zijn. Zo zien ze dat wij niet zomaar een groep jongens zijn die een fikkie willen stoken. We zijn veel meer dan dat. We willen dit op een serieuze en verantwoordelijke manier aanpakken. We willen het beste voor de mensen uit de wijken en dat kunnen we nog beter voor elkaar krijgen met de stichting!"

Sociale controle
Waarom de stichting wil dat de vreugdevuren dit jaar gewoon weer doorgaan? "Het is een traditie die niet verloren moet gaan. Ze pakken toch iets af waar je al tientallen jaren samenkomt met je familie en vrienden." Maar er is nog een belangrijke reden volgens de heren. "De sociale controle is veel groter met vreugdevuren. De chaos wordt ingeperkt, doordat iedereen op een plek is. Je houdt jongeren van de straat af en zorgt ervoor dat ze niet door de wijken gaan zwerven. Dat is ook goed om de schadepost laag te houden. Niet alleen op oudejaarsavond zelf, maar ook ervoor. Normaal gesproken kunnen jongeren al twee weken van tevoren bij ons terecht, bij de buurthuizen in de wijken. Dit jaar mocht ook dat niet, omdat de gemeente de activiteiten en het vreugdevuur aan elkaar koppelt. Vreemd, want je hebt ze toch veel liever binnen dan buiten. Het komt over als een soort ontmoedigingsbeleid."

Strijd
De stichting heeft nu, een paar dagen na oprichting, al duidelijk voor ogen wat ze willen bereiken en hoe ze dit gaan aanpakken. "Een vergunning of ontheffing zou het mooiste zijn. Het belangrijkste is dat we goed ondersteund worden door de gemeente en zij ons duidelijkheid geven over hoe wij dit moeten aanpakken. In ieder geval willen wij ons zegje doen bij de commissievergadering in april, zodat voor iedereen duidelijk is dat wij terugkomen als stichting en willen vechten voor de vreugdevuren."