Martin Landzaad zet zich volledig in voor de Voedselbank Delft (foto: Koos Bommelé)
Martin Landzaad zet zich volledig in voor de Voedselbank Delft (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Martin Landzaad

Algemeen

DELFT - Martin Landzaad (64) is inmiddels al 7,5 jaar vrijwilliger bij de Voedselbank Delft. "Ik zet mij er volledig voor in en je krijgt er een hoop voor terug."

Door: Svjetlana Zivkovic

Het was 2012 toen Martin Landzaad door zijn zus en een oude kennis werd overgehaald om vrijwilligerswerk te komen doen bij de Voedselbank Delft.

Goed terecht
"Zo'n veertig jaar lang heb ik voor werkgevers gewerkt en ik was eigenlijk wel toe aan iets nieuws" vertelt Martin. "Voordat ik als vrijwilliger bij de Voedselbank Delft aan de slag ging, deed ik een aantal andere vormen van vrijwilligerswerk, maar ik ben altijd opzoek naar uitdagingen." Hoe hij bij de Voedselbank terecht kwam, weet hij nog precies. "Mijn zus was al werkzaam bij de Voedselbank en spoorde mij aan om dit ook te komen doen. Haar verhalen en het soort werk trokken me erg aan en daarnaast is het ook gewoon mooi en belangrijk om iets goeds te doen voor een ander. Het is een goede invulling van mijn tijd, want sinds ik gestopt ben met werken, heb ik natuurlijk tijd genoeg om mij volledig als vrijwilliger in te zetten. Naast het feit dat mijn zus mij dat laatste duwtje in de rug gaf, haalde ook een oude kennis van mij me over om me dan toch aan te melden als vrijwilliger. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van. Het betekent veel voor de mensen en het is onderling ook super gezellig. Dat allemaal bij elkaar, zorgt er voor dat ik zeker nog niet van plan ben om te stoppen."

Werkzaamheden
Er is een hoop te doen bij de Voedselbank en Martin is blij dat hij daaraan kan bijdragen. "Als de pakketten zijn samengesteld, dan zorg ik ervoor dat deze in containers geplaatst worden. Door mijn loodgietersverleden, doe ik ook weleens praktische klusjes binnen de Voedselbank. Denk hierbij aan de waterleidingen of het vervangen van een lichtknopje. Allerlei van dat soort zaken. Het is heel veelzijdig en erg leuk, vertelt Martin.

Vrijwilligersverleden
Hij werkt dan wel bijna acht jaar bij de Voedselbank, maar dit is voor Martin niet de eerste keer dat hij oog in oog komt te staan met de wondere wereld van het vrijwilligerswerk. "Voordat ik als vrijwilliger bij de Voedselbank Delft aan de slag ging, deed ik een aantal andere vormen van vrijwilligerswerk. Ik ben begonnen als wilgenknotter. Dit kwam doordat ik in het Midden-Delfland gebied werkzaam was als postbode en natuurlijk veel buiten kwam. Op een dag zag ik een groep vrijwilligers met die bomen in de weer en dit trok gelijk mijn aandacht. Ik maakte een praatje en zodoende ben ik ook aan de slag gegaan als wilgenknotter."

Over de Voedselbank
De Voedselbank is een landelijke organisatie die kosteloos levensmiddelen verstrekt aan mensen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien. Om klanten van de Voedselbank van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de Voedselbank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen zij er samen voor dat een deel van de Nederlandse armen niet verhongeren, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Martin vertelt hoe het er bij de Voedselbank Delft aan toe gaat: "Van maandag tot en met donderdag worden er bij supermarkten, bakkerijen en kwekers van groenten allerlei producten en spullen opgehaald", vertelt Martin.
"Op de donderdag worden al deze spullen verdeeld over de kratten. Dit gebeurd door vrijwilligers. Zo ontstaat er een compleet voedselpakket. Deze pakketten worden vervolgens uitgedeeld in de zeven uitdeelpunten die in zich in Delft en Pijnacker- Nootdorp bevinden. Daar kunnen de mensen die zijn aangesloten bij de Voedselbank, eens per week een mooi, vol voedselpakket ophalen. De Voedselbank kent veel vrijwilligers en is altijd bereid meer vrijwilligers te werven."

Oproep
Ken jij een vrijwilliger die zich met passie en al inzet voor een goed doel en die het verdiend om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dit dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week wel in Delft op Zondag!