Shark Skin is het geheime wapen van het Delftse Vattenfall Solar Team
Shark Skin is het geheime wapen van het Delftse Vattenfall Solar Team

Geheim wapen Vattenfall Solar Team onthuld: shark skin

Algemeen

AUSTRALIË – Vandaag toonde het Delftse Vattenfall Solar Team haar geheime wapen in de strijd om de eerste plek in de Bridgestone World Solar Challenge: shark skin. Op NunaX is een folielaag bevestigd die bestaat uit hele kleine ribbelstructuren. Deze zogenaamde riblets zorgen ervoor dat de luchtstroom soepeler langs de zonneauto glijdt. De laag werkt als een tweede huid die NunaX nog aerodynamischer maakt dan eerdere edities van de wagen. Het team presenteerde haar geheime wapen vandaag tijdens de scrutineering, de officiële keuring van de zonneauto.

"We zijn heel erg trots dat we gebruikmaken van shark skin. Het is de eerste keer in de twintig jaar dat we meedoen, dat we het toepassen op een zonneauto, maar ook op andere voertuigen is het nog niet vaak gebruikt," vertelt Michiel Aarts (24). Hij is strateeg bij het Vattenfall Solar Team. Vandaag vond de scrutineering van de Bridgestone World Solar Challenge plaats, hierbij kijkt de organisatie of de teams zich aan de strikte reglementen hebben gehouden. "Na vandaag mag er niets meer worden aangepast aan de deelnemende zonneauto's," aldus Michiel.

Kleine luchtkanaaltjes
De ribbelstructuur van de shark skin begeleidt de lucht zo efficiënt mogelijk langs de auto. Onderdeel van de shark skin zijn de eerdergenoemde riblets, die de grootte hebben van een haar en zijn te herkennen aan de regenboogachtige gloed die wordt veroorzaakt bij het breken van het licht. De techniek is afgeleid van de huid van een haai. Deze heeft namelijk de eigenschap om het wilde water te stroomlijnen via microkanaaltjes op zijn huid. De shark skin is extreem gevoelig en moet voorzichtig worden behandeld.

Michiel vervolgt: "We hebben het materiaal vlák voor de keuring op NunaX bevestigd. Het materiaal mag vervolgens door niemand worden aangeraakt en het wordt tijdens de race goed verzorgd met speciale materialen." De shark skin werd eerder gebruikt op racevliegtuigen, Olympische bobsleeën en tijdens de meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld: de America's Cup.

Zeilen op de wind
Naast de shark skin heeft NunaX dit jaar nog meer innovaties die ervoor moeten zorgen dat ook de tiende deelname een succes gaat worden. De auto is zo aerodynamisch dat het dezelfde luchtweerstand biedt als de buitenspiegel van een personenauto (!). Daarnaast rijdt NunaX niet alleen op de kracht van de zon, maar ook op die van de wind. Delen van de auto zijn zo ontworpen dat het bij zijwind functioneert als een zeil en daarmee dus kan zeilen op de wind.

De race
Over iets minder dan een week, op 13 oktober, starten de deelnemende teams van de Bridgestone World Solar Challenge aan de meerdaagse race van 3000km dwars door de outback van Australië. In totaal nemen 53 teams uit 24 verschillende landen deel aan de race. Dit zijn 30 teams in de Challenger klasse en 23 in de Cruiser klasse. Het doel van de race is om de grenzen van de techniek op te zoeken en het gebruik van duurzame energie te promoten.