Afbeelding

Stikstof, tunnel en evaluatie waterkwaliteit

Algemeen

MIDDEN-DELFLAND - Het is nog niet duidelijk wat de impact zal zijn van de PAS-uitspraken (Programma Aanpak Stikstof) op projecten van Delfland. De uitspraak van de Raad van State heeft projecten waarvoor de vergunningprocedure al is doorlopen niet op slot gezet. Hierdoor liggen er nog geen projecten stil. Bij de projecten in voorbereiding is nu echter toestemmingsverlening van de provincie nodig.

Hiervóór vielen de projecten en activiteiten van Delfland over het algemeen onder de drempelwaarde en waren daarom vrijgesteld van een vergunning. "Bij onze projecten gaat het doorgaans om tijdelijke emissies (door aan- en afvoer van bouwmaterialen) waarbij na realisatie sprake is van een lagere emissie, nul-emissie of zelfs het vastleggen van stikstof: denk aan natuurvriendelijke oevers.
Het advies van het adviescollege Stikstofproblematiek 'Niet alles kan' zoals verschenen op 25 september jl. stelt dat toestemmingsverlening voor deze categorieën op zo kort mogelijke termijn weer moet worden opgestart. Wij zijn blij met dat advies, want als toestemming lang uitblijft, komen ook bij ons projecten stil te liggen. Het is nu aan de minister van LNV om dit advies in overleg met de Kamer om te zetten in concrete besluitvorming met bijbehorende maatregelen."

Maasdeltatunnel
Dijkgraaf en hoogheemraden hebben op 1 oktober 2019 besloten om de ontwerpwatervergunning voor de Maasdeltatunnel, het ontwerpbesluit van de partiële leggerwijziging Delflandsedijk én het ontwerpbesluit van de partiële wijziging in de Algemene Regels en de Beleidsregel Medegebruik Delflandsedijk ter inzage te leggen. Deze moeten er samen voor zorgen dat de waterveiligheid op orde is als de tunnel is aangelegd. De Maasdeltatunnel maakt onderdeel uit van de Blankenburgverbinding: de nieuwe autosnelweg die Rijkswaterstaat aanlegt tussen de A20 en de A15. Omdat de Maasdeltatunnel invloed heeft op de waterveiligheid en de waterhuishouding vraagt het bouwconsortium BAAK hiervoor namens Rijkswaterstaat vergunningen aan bij Delfland. Om de waterveiligheid in Delfland op het juiste niveau te houden, wordt de primaire kering Delflandsedijk lokaal aangepast. De watervergunning regelt hoe de waterkering wordt uitgevoerd. De aanpassing van de waterkering vergt ook een leggerwijziging in de legger Delflandsedijk. Bovendien worden de Algemene Regels en de Beleidsregel Medegebruik Delflandsedijk voor een deel aangepast.

Waterkwaliteit
Hoogheemraad Marcel Belt: "Op 30 september zijn wij gestopt met de tweewekelijkse controles van de waterkwaliteit op de zwemwaterlocaties in ons gebied. Binnenkort start de evaluatie. Zwemplas in Delftse Hout had dit jaar een hoofdrol. Daar zijn wij eind 2018 begonnen met het uitvoeren van maatregelen die samen de overlast door blauwalg moeten terugdringen. Afgelopen weken hebben wij nog gebaggerd en daarmee zijn de werkzaamheden bijna afgerond. De nieuwe natuurvriendelijke oevers en het drijvend groen hebben een jaar of drie nodig om tot volledige wasdom te komen."

Vanwege stikstof is niet zomaar alles meer mogelijk
Ontwerp van de Maasdeltatunnel
Afbeelding