Art handlers installeren het beroemde schilderij Binnenplaats van een huis in Delft
Art handlers installeren het beroemde schilderij Binnenplaats van een huis in Delft

Beroemd schilderij De Hooch geïnstalleerd

Algemeen

DELFT - Het beroemde schilderij van Pieter de Hooch, Binnenplaats van een huis in Delft (1658), in bruikleen van The National Gallery in Londen, is deze week geïnstalleerd in een van de zalen van Museum Prinsenhof waar vanaf 11 oktober de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer te zien zal zijn.

Het werk is een sleutelstuk van de tentoonstelling en tevens beelddrager van de campagne. "Dit schilderij is één van de allermooiste werken van De Hooch", aldus Anita Jansen, senior conservator en mede-samensteller van de tentoonstelling. "Het schilderij dateert uit 1658, het jaar waarin De Hooch tot volle bloei is gekomen. Daarnaast is het werk zeer karakteristiek voor Delft, met de gevelsteen boven de poort en het typische doorkijkje. We zijn trots dat het 'Delftse' schilderij hier te zien is."

Over de tentoonstelling
De eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van de beroemde 17e-eeuwse schilder Pieter de Hooch is vanaf 11 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 te zien in Museum Prinsenhof Delft. De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer focust op de bloeiperiode van de kunstenaar (1655-1660) waarin Delft een hoofdrol speelt. Van over de hele wereld komen topstukken naar Delft: onder meer de Gemäldegalerie Staatliche Museen zu Berlin, de National Gallery of Art (Washington), het Kunsthaus (Zürich) en de Royal Collection Trust (uit de privécollectie van H.M. Queen Elizabeth II) lenen schilderijen uit. Onder de bruiklenen bevinden zich vele beroemde schilderijen, zoals het bovengenoemde sleutelstuk van de tentoonstelling. Pieter de Hooch in Delft is met 29 topwerken de meest ambitieuze tentoonstelling ooit van Museum Prinsenhof Delft en werd mogelijk gemaakt door de Turing Toekenning 2017. De catalogus (Ned/Eng) bij de tentoonstelling kost 24,95 euro (paperback) / 34,95 euro (hardback).