<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De zeventienjarige Fleur ter Horst bij haar portret in het Rijksmuseum.
De zeventienjarige Fleur ter Horst bij haar portret in het Rijksmuseum.

Digitaal getekend kunstwerk van Fleur in het Rijksmuseum

NOOTDORP - Dit is een close-up portret van Rembrandt van Rijn, gemaakt door Fleur ter Horst. Rembrandt zou heel veel concentratie en geduld moeten hebben om zo mooi mogelijk de lichtval en kleine details te kunnen schilderen.

Fleur ter Horst (17) is in Delft geboren. Ze woont nu in Nootdorp en studeert aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Ze heeft Rembrandt getekend op de manier waarop hij zelf naar zijn werk gekeken zou hebben als hij aan het schilderen was. Hij heeft een geconcentreerde gezichtsuitdrukking, is erg gefocust en op zijn gezicht zitten de verfspetters van het harde werken.

Lang Leve Rembrandt
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden voor het Rijksmuseum om de kunstenaar te eren, onder meer met de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt, waarvoor iedereen een zelfgemaakt kunstwerk kon insturen. Ruim 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep om een zelfgemaakt kunstwerk, geïnspireerd op Rembrandt, in te sturen. In het Rijksmuseum worden 563 inzendingen getoond, onder de titel Lang Leve Rembrandt. "Ik vind het super gaaf dat mijn kunstwerk in het Rijksmuseum komt te hangen", zegt Fleur. "Dat is wel te zien op de foto die door het Rijksmuseum is gemaakt."

'Wat nooit vervaagt'
De titel van mijn kunstwerk is: 'Which Never Fades' ('Wat Nooit Vervaagt'). Deze titel heeft meerdere betekenissen, namelijk 'De eeuwig durende herinnering aan Rembrandt', 'Rembrandt als inspiratiebron voor kunstenaars' en 'De digitale kunst die nooit vervaagt'.
Het werk is volledig digitaal getekend in Adobe Illustrator. "Hierbij heb ik veel met licht, donker en schaduwen gewerkt om een mooi 3D-effect te creëren. Ik heb er meerdere weken aan gewerkt. Digitaal tekenen vind ik erg leuk en is ook een onderdeel van mijn toekomstige beroep. Ook voor het Rijksmuseum is een digitaal getekend kunstwerk vernieuwend."

Een close-up
Zoals eerder vermeld is het een (close-up) portret van Rembrandt van Rijn. "Met dit kunstwerk wil ik graag laten zien dat ook in de nieuwe digitale kunstvorm de kenmerken van Rembrandt van Rijn een belangrijke rol spelen. Als eerbetoon aan de beroemdste Hollandse meester heb ik zijn gezicht getekend met in de verfspetters drie van zijn beroemde schilderijen."

Eregasten
Precies op de verjaardag van Rembrandt van Rijn is afgelopen maandag de tentoonstelling, door de kunstenaars zelf geopend. De tentoonstelling blijft tot en met 15 september te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Tijdens de openingsdag was Fleur eregast, samen met de andere kunstenaars.
Ze is ook op Instagram actief, hier post ze regelmatig haar digitale tekeningen. "Gedurende de expositie ben ik van plan regelmatig naar het Rijksmuseum te gaan, om de conservatoren te ontmoeten." Kijk voor al het werk van Fleur ter Horst op instagram: fleur.artworks.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>