Eén van de tiny houses die zijn geplaatst op het terrein aan de Vulcanusweg.
Eén van de tiny houses die zijn geplaatst op het terrein aan de Vulcanusweg.

Voltijdse bewoning - géén vakantiehuisje of hotelkamer

Algemeen

De eerste tiny houses in Delft zijn geplaatst! Een bewoners-collectief is gestart met het plaatsen van de eerste tien tiny houses aan de Vulcanusweg in Delft. Deze maand worden alle huisjes geplaatst op het terrein aan de Vulcanusweg.

De gemeente heeft de ambitie om het gebied Schieoevers Noord te veranderen in een uniek stedelijk gebied waar niet alleen gewerkt, maar ook gewoond zal worden. Het huidige braakliggend terrein aan de Vulcanusweg 295-305 is daar onderdeel van. Op deze kavel is voor een periode van vijf tot tien jaar ruimte voor tiny houses. Een tiny house is een klein huisje van ongeveer 40 vierkante meter grondoppervlak. De tiny houses voldoen aan het  'Bouwbesluit tijdelijk wonen' en zijn zelfvoorzienend. Bewoners bouwen zelf hun tiny house, of laten deze bouwen, en zijn zelf de bewoners van de huisjes. Ieder huisje heeft een experimenteel karakter in bijvoorbeeld ontwerp, constructie, technische toepassing, energie, duurzaamheid of sociaal concept. In een tiny house wordt voltijd gewoond. Het is geen vakantiehuisje of hotelkamer.

Toekomstige bewoner aan het woord
Eén van de tiny house bewoners vertelt: "Wonen in een tiny house is voor iedereen anders. Wij kiezen er allemaal voor om eenvoudiger, duurzamer en met elkaar -in een community- te wonen. Dat is een nieuwe manier van wonen, waar nog niet enorm veel plekken beschikbaar voor zijn. Daarom zijn we heel blij dat de gemeente Delft deze locatie beschikbaar heeft gesteld voor onze huisjes en dat we samen met hen dit project waar kunnen maken. Als groep zijn we heel enthousiast en we kijken ernaar uit om hier nu echt te gaan wonen en er met elkaar een fijne, groene en sociale plek van te maken. Op 21 september willen we, samen met de gemeente, kennis maken met de mensen om ons heen en iedereen een klein inkijkje geven in onze manier van leven."

Opening terrein tiny houses
Het bewonerscollectief organiseert samen met de gemeente Delft een feestelijke opening op 21 september 2019. Tijdens deze dag is het terrein open voor publiek om kennis te maken met de bewoners en hun manier van leven. Tot die tijd is het terrein nog gesloten voor publiek vanwege de werkzaamheden en verhuizing.